Hopp til hovedinnhold


Får ikke fly med nattsynbriller

Norsk Luftambulanse har fått beskjed av Luftfartstilsynet om at godkjenningen selskapet hadde fått til å benytte Night Vision Goggles (NVG) er trukket tilbake ut året 2010. 30 prosent av deres flyvninger foregår i mørket.

Norsk Luftambulanse har fått beskjed av Luftfartstilsynet om at godkjenningen selskapet hadde fått til å benytte Night Vision Goggles (NVG) er trukket tilbake ut året 2010. 30 prosent av deres flyvninger foregår i mørket, skriver NLA.

Årsaken er ifølge Luftfartstilsynet at helikoptrene er oppgradert og dermed må ha en ny godkjenning, altså en rent administrativ årsak.

Norsk Luftambulanse fløy over 7000 oppdrag i 2009. Om lag 30 prosent av disse ble utført helt eller delvis i mørket.
- Det er ikke tvil om at vi kan ta færre oppdrag om kvelden og natten når vi ikke får benytte dette utstyret, sier flygesjef Bjørn Nergård.

Norsk Luftambulanse fikk godkjenning til å operere med nattsynbriller som en prøveperiode fra 1. november 2002. Fra 1. januar 2005 ble denne godkjenningen gitt permanent. Alle NLAs prosedyrer og trening for nattoperasjoner er tilpasset bruk av nattsynbriller.  Cockpit i helikoptrene er spesialbygd og tilpasset bruken av dette utstyret.

Norsk Luftambulanse beklager de følger dette kan få for berørte pasienter og deres pårørende, skriver de på sine nettsider.

Les mer om dette og se forskjellen på nattsynet med og uten NVG på NLAs nettside