Hopp til hovedinnhold


Falck klager over tapt anbud

Det tradisjonsrike danske selskapet føler seg feilvurdert på kvalitet og leveringssikkerhet i forbindelse med anbudet på Region Syddanmarks ambulansekjøring, ifølge Fyen Stiftstidende.

Bakgrunn: Falck tapte anbud i Syddanmark

Det gikk ikke rett for seg da Region Syddanmark for en uke siden tildelte to nye selskaper retten til å kjøre ambulanse i området.

Det mener den nåværende ambulansetjeneste, Falck, som har klaget over beslutningen til Klagenævnet for Udbud.

Falck er uforstående til at selskapet og dets medarbeidere ikke får høyere karakterer for leveringssikkerhet og kvalitet i ambulanseanbudet i Region Syddanmark, som ble offentliggjort i forrige uke, og begrunner det blant annet med vurderinger av selskapet fra anbud i andre regioner.

Ifølge opplysninger fra Falck ble selskapet kun vurdert cirka 2,5 prosent høyere på kriteriet "Leveringssikkerhet" enn det nederlandske selskapet Bios Ambulance Services Danmark, som vant tre av de fire ambulanseområdene i anbudet.

Samtidig ble Falcks leveringssikkerhet vurdert lavere enn Responce sin som vant det fjerde området, Trekantområdet.

Falck undrer seg

I en pressemelding skriver Falck, at «disse vurderingene undrer Falck, som er verdens største internasjonale ambulanseleverandør med hundredevis av ambulansekontrakter verden over og en egenkapital på over 2,5 milliarder kroner. Til sammenligning har BIOS og Responce hver kun én ambulansekontrakt og temmelig spinkle egenkapitaler.»
I Region Syddanmark råder Falck over mer end 700 ambulansearbeidere, et utbygd stasjonsnettverk og it-systemer. Det skal Bios som fortrinnsvis driver taxikjøring for handikappede, eldre og studerende i Nederland, samt det lille danske ambulanseselskapet Responce nå bygge opp.
Med i begrunnelsen hører at hvis Falck hadde fått samme vurdering på «Leveringssikkerhet», som ved Region Midtjyllands lignende anbud for godt og vel et halvt år siden, ville Falck alene på det grunnlag ha vunnet samtlige fire områder i Region Syddanmark.
Også hva angår kriteriet «Kvalitet» vekker karaktergivingen undring hos Falck. På en skala fra 0 til 5 har Falck fått karakteren 3,54, hvilket er cirka et halvt poeng høyere enn BIOS og cirka et halvt poeng lavere enn Responce. Falck hefter seg ved at Responce har fått en høyere karakter for kvaliteten av sitt mannskap på tross av at Responce trolig kun kan etablere en ambulansetjeneste i Region Syddanmark ved å forsøke å ansette Falcks ambulansearbeidere.
Les mer om saken hos Fyens Stiftstidende