Hopp til hovedinnhold


Falck glemmer å melde hver tredje hjertestans

Hvert tredje tilfelle av hjertestans som inntreffer utenfor sykehus rapporteres ikke til det nasjonale hjertestansregisteret. – Vi har uttrykt vår misnøye, man får ikke la være å gjøre det, sier Anita Danielsson i Region Skåne til Skånska Dagbladet.
Det er ambulansevirksomheten Falck som har ansvaret for rapporteringen. Noe de ikke har skjøttet særlig godt, ifølge Danielsson, som er ambulansesjef med ansvar for utdanning og forskning på Region Skånes prehospitale enhet (RSPE).
– Jag er veldig irritert over at man ikke gjør dette, sier hun.
Hvert år skjer det mellom 600 og 700 såkalte prehospitale hjertestans i Skåne. Danielsson forteller at 200 av disse ikke rapporteres inn til det nasjonale hjertestansregisteret.
– Uten rapportering vet vi jo ingenting! Vi vet ikke hovr mange tilfeller vi har, hvilket underlag vi har for utvikling, kvalitetsarbeide og forskning. For hver enkelt spiller det ingen rolle, men for behandlingskjeden er det kjempeviktig, sier Danielsson.
På Falck har man tatt over oppgavene fra Region Skåne.
– Vi utreder nå årsaken til dette, om det kommer av manglende rutiner, tidsmangel eller tekniske hinder. Eller om det er en kombinasjon av disse, sier ambulansesjef Christina Larsson.
Les mer om saken hos Skånska Dagbladet