Hopp til hovedinnhold


Fagforbundene advarer mot permanent sommerkrise

Mangelen på sykepleiere ryster akuttsystemet i Stokcholmsområdet. For pasientene betyr det utsatte behandlinger og lengre ventetid på akuttmottakene. Vårdförbundet i Stokcholm advarer nå om at det holder på å bli en sommersituasjon året rundt, ifølge SvD Nyheter.
I dag mangler det mellom 300 og 500 sykepleiere i akuttkjeden. Verst er det på Karolinska i Solna og Huddinge, men også på de øvrige akuttsykehusene merkes mangelen i form av stengte behandlingsplasser, overbelegg, utsatte behandlinger og de lange ventetidene på akuttmottakene.
Vårdförbundet mener nå at personalmangelen har blitt kronisk. Den kan gå opp og ned, men den er der hele tiden og aller tydeligst blant spesialsykepleierne. Særskilt rammet er kreftsyke, barneavdelingene, operasjonsavdelingene, intensivavdeling og fødselsavdelingen og til og med psykiatrien.
– Vi er i ferd med å få en sommersituasjon året rundt, sier Eva Nowak, Vårdförbundets leder i Stockholm. Det finnes ingen marginer igjen, men man bryr seg ikke om at unge mennsker velger bort dette yrket fordi det er for tøft, for mye ansvar, vanskelig å gjøre karriere og altfor dårlig betalt. Startlønnen er for dårlig, lønnsutviklingen ubetydelig, det generelle lønnsnivået for dårlig og å skaffe seg ny kompetanse lønner seg ikke, sier Eva Nowak.
Les mer om saken hos SvD Nyheter