Hopp til hovedinnhold


Færre utrykninger til overdose

Siden 2011 har antallet utrykningene til overdoser falt med nesten 40 prosent i Bergen, melder Bergensavisen.
For fire år siden rykket ambulansene ut til 720 overdoser i Bergen, mens de i 2013 hadde 592 utrykninger. I fjor rykket de ut til 445 overdoser.
– Dette er gledelige tall. Jeg håper at dette er uttrykk for at forekomsten av overdoser også går ned, sier seksjonsoverlege Guttorm Brattebø ved Akuttmedisinsk seksjon på Haukeland.
– VET IKKE HVORFOR
Etter at Nygårdsparken stengte i august sa Brattebø at det var flere utrykninger fordi rusmisbrukerne var mer synlige i det offentlige rom.
Han er i dag usikker på om det stemmer.
– Vi ser at utrykningene har flyttet seg fra Nygårdsparken til sentrumsnære strøk, men det har ikke blitt flere de siste seks månedene, heller færre. Hva årsaken til det er, er jeg usikker på.
– Vi vet foreløpig ikke om dette henger sammen med en nedgang i antall dødsfall, for de tallene er ikke offentliggjort av politiet, sier Brattebø.
Han viser også til at Bergen hadde en nedgang av overdosedødsfall i 2013 etter et tragisk «toppår» for narkodødsfall i Hordaland i 2011, med 45 døde.
FÆRRE GHB-UTRYKNINGER
Seksjonsoverlegen sier det er vanskelig å peke på en klar årsak til færre utrykninger.
–Vi ser store variasjoner fra måned til måned. Tilgangen på stoff betyr mye. Dersom man har stabil tilgang og vet hvordan man skal dosere påvirker det antall overdoser, sier Brattebø.
Nedgangen er spesielt stor når det gjelder utrykninger til overdoser som skyldes GHB/GBL.
Les mer om saken hos Bergensavisen