Hopp til hovedinnhold


Etterlyser register over hjertestartere

Et tosifret antall nordmenn kan takke hjertestarter i umiddelbar nærhet for livet, men noe offentlig register over omfang og bruk eksisterer ikke. Det vil Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) gjøre noe med.

hjertestarterutplassertEt tosifret antall nordmenn kan takke hjertestarter i umiddelbar nærhet for livet, men noe offentlig register over omfang og bruk eksisterer ikke. Det vil Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) gjøre noe med.

– Vi skulle gjerne sett at det ble etablert et offentlig register over omfang og bruk av hjertestarter utenom rent medisinske miljøer som sykehus og ambulanse, sier avdelingsleder Inger Elling i LHL til NTB.

Les hele saken i Nordlys: Lekfolk redder liv med hjertestarter

I Sverige jobber de for å innføre et GPS-register som blant annet AMK-sentraler kan benytte seg av. Når de får inn anrop om hjertestans kan de si fra om en hjertestarter befinner seg i nærheten, mens de venter på at ambulansen kommer:

Les hele saken på Sveriges Radio Jönköpings nettsider: GPS hittar hjärtstartare

Hvert år faller mellom 8.000 og 10.000 personer i Norge om med plutselig hjertestans. Hurtig hjelp er en nøkkelfaktor for bedre overlevelsesmulighet. Omkring 5.000 mennesker dør hvert år i Norge som følge av hjertestans. Det er over ti ganger så mange som i trafikken.

I Monaco er det tett med hjertestartere
Det er langt igjen til situasjonen i det lille fyrstedømmet Monaco. Der er hjertestarter utplassert for hver 300-400 meter langs veien. Til og med anvist med offisielle veiskilt. Starterne er utstyrt med en selvforklarende bruksanvisning, som kan komme godt med i den fjellbratte ministaten.

Men før vi kommer så langt, må nok omfanget kartlegges og nytten registreres.

Les også Aftenposten: Denne maskinen har reddet 30 liv