Hopp til hovedinnhold


Etterlyser flere ambulansehelikoptre

I Stockholm finnes bare et permanent ambulanshelikopter. Altfor lite, anser traumekirurg Louis Riddez på Karolinska Universitetssjukhuset, ifølge Sveriges Radio.
I hele Mälardalsregionen finnes det bare tre ambulansehelikoptre, ett i Stockholm, ett Uppsala og ett på Gotland.
– Minst et helikopter til ville vært veldig bra fra en medisinsk synsvinkel. Transporttiden er kjempeviktig. En svært skadet skal så raskt som mulig til endelig behandling der man framfor alt kan stanse blødninger, sier Riddez på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.
Et ambulanshelikopter koster minst 50 millioner kroner å kjøpe og deretter over 10.000 kroner i timen å fly. Bare syv av Sveriges 20 landsting og regioner har ambulansehelikoptre.
De siste årene har den ene utredningen etter den andre pekt på behovet for en nasjonal samordning, noen lignende som Norges ambulansehelikoptre. Men det finnes ingen slike krav i Sverige i dag.
Ifølge kirurgen Louis Riddez skulle et ambulansehelikopter til i Stockholm i kombinasjon med regional samordning redde flere menneskeliv hvert år.
– I forrige uke hadde vi faktisk en alvorlig trafikkulykke i Flen der to hardt skadde pasienter ble fløyet til Nykjøping, og en til Eskilstuna. Fra Eskilstuna og Nykjøping gikk disse hver for seg over til Karolinska og dette tok tid naturligvis. Et ekstra helikopter i Stockholm hadde vært til stor nytte da.
Les mer om saken hos Sveriges Radio