Hopp til hovedinnhold


Etter tre måneder med Babcock slår Markus sikkerhetsalarm

1. juli overtok selskapet Babcock flyambulansetjenesten. Nå slår tillitsvalgt Markus Pikkarainen og helsearbeidere alarm, melder TV2.
Bakgrunn: Fylkeslegen har fått bekymrings- og avviksmeldinger om Babcock
Leger og sykepleiere i flyambulansetjenesten varsler om dårlig arbeidsmiljø og en bekymringsfull sikkerhetskultur.
Tre måneder etter at den britiske luftambulansegiganten Babcock overtok som operatør, tar de gjennom sine tillitsvalgte et kraftig oppgjør med selskapet som nå drifter de 11 statlige flyambulansene på syv baser over hele landet.
– Det her er helseminister Bent Høies ansvar. Han må rydde opp og sørge for at det blir en god og sikker flyambulansetjeneste for hele Norge, sier Markus Pikkarainen til TV 2.

– Avvik blir bortgjemt og dysset ned

«Etter at den nye operatøren Babcock overtok 1.juli i år, har arbeidsmiljøet på flere baser forverret seg», heter det i et varslingsbrev Pikkarainen og tillisvalgte har sendt Helse Nord, Universitetssykehuset Nord-Norge, fylkeslegen i Troms og Finnmark, samt selskapet som organiserer den statlige tjenesten, Luftambulansetjenesten HF.
Varslingen handler også om flysikkerhet og mangel på rutiner for rapportering av avvik og kritiske hendelser.
«Avvik blir på en måte bortgjemt og dysset ned. Ved noen baser oppleves en økende fryktkultur», skriver tillitsvalgte på flyambulansebasene i Kirkenes, Alta og Tromsø.
– Vi er en del av crewet. For oss er det viktig at vi har sikre flytjenester. For oss, for pasientene, for pårørende og ikke minst for mannskapet, sier den tillitsvalgte flysykepleieren.
Hans Skog-Andersen, flyoperativ sjef i Babcock SAA, bekrefter å ha mottatt flere avviksrapporter.
– Vi tar det på største alvor, vi går i dialog, vi er rundt og vi informerer om de systemene vi har. Skal vi drive et flyselskap, så er vi avhengig av å få rapporter inn.
Les mer om saken hos TV2