Hopp til hovedinnhold


Ernas svar om flyambulanse-beredskapen provoserer

– Luftambulansen er bedre enn tidligere, påsto statsminister Erna Solberg fra Stortingets talerstol i morges. Det har provosert helsearbeidere i nord, skriver Tv2.
Det var Rødts Bjørnar Moxnes som utfordret statsministeren om flyambulansekrisen under innledningen av trontaledebatten i Stortinget.
Svaret fra Erna Solberg overrasker og provoserer de som kjenner situasjonen som har preget flyambulansetjenesten etter operatørskiftet 1. juli, da Babcock SAA overtok.
– Det er bedre beredskap i luftambulansetjenesten nå enn det har vært tidligere fordi vi har styrket luftambulansen. Vi skal forvente at det leveres på helt normal beredskap framover, hevdet statsministeren i sitt svar.
Samtidig sto tre flyambulanser i Finnmark på bakken på grunn av mangel på mannskap.
Et økende antall utmeldinger på grunn av sykdom, mangel på crew og tekniske problemer har gitt en beredskap som også bestiller av den statlige tjenesten, Luftambulansentjenesten HF, ikke er tilfreds med.

– Mangel på redelighet

Statsministerens utspill provoserer den tidligere profilerte stortingsrepresentanten for Finnmark SV, Olav Gunnar Ballo.
– Jeg trodde valgkampen var over, og at hun som statsminister igjen ville opptre som en redelig politiker, sette seg inn i viktige saker som denne og gi et presist svar på hvordan hun og regjeringen vil løse de utfordringer som så godt er dokumentert, sier Ballo til TV 2.
Også kommuneoverlege Britt Larsen Mehmi i Vadsø ble oppgitt over statsministerens uttalelse.
– Jeg kjenner meg ikke igjen i hennes beskrivelse, sier hun til TV 2.
Markus Pikkarainen er flysykepleier, ansatt ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø, og en av helsearbeiderne som også bemanner flyene til operatørselskapet Babcock. Han er forundret over statsministerens påstand.
– Som tillitsvalgt for flysykepleierne kan jeg ikke se at tjenesten er blitt bedre på noen måte. Tallene for regularitet taler sitt eget språk. Nå må vi få vite hvordan statsministeren begrunner sin påstand om bedre tjeneste og hvordan den er styrket, sier Pikkarainen.
Les mer om saken hos TV2