Hopp til hovedinnhold


Erklært død ved en feil - ingen kritikk av legen

En time etter at pasienten ble erklært død, våknet han til live. Fylkeslegen mener det ikke er grunn til å kritisere legen, ifølge Bergens Tidende.
19. januar fikk mannen hjertestans i en leilighet på Stord. Ambulansen kom frem klokken 05.19, og det ble startet hjertelungeredning. Klokken 05.30 var en lege fra den kommunale legevakten på plass.

- Nytteløst

Klokken 06.01 besluttet legen å avslutte gjenopplivingsforsøkene, som da hadde pågått i 41 minutter. «Videre forsøk på gjenoppliving ble vurdert som nytteløst», heter det i rapporten fra Fylkeslegen i Hordaland, som har gransket saken.
Legen erklærte mannen død. Men en time senere, like etter klokken 07.00, viste pasienten livstegn. Behandlingen ble gjenopptatt, og pasienten ble raskt transportert til Stord sjukehus.
Fylkeslegen konkluderer med at legen ikke kan kritiseres for å ha avsluttet behandlingen.
«Vår dokumentasjon viser et hendelsesforløp som er overraskende med en pasient som får tilbake respirasjon og sirkulasjon etter å ha vært livløs i en situasjon med hjertestans i nærmere to timer», heter det i tilsynssaken.

- Forsvarlig behandling

Fylkeslegen mener likevel at en spesialist i akuttmedisin trolig ville gjenopptatt gjenopplivingen tidligere enn det legevaktlegen gjorde.
Les mer om saken hos Bergens Tidende