Hopp til hovedinnhold
Detroit Medical Center.
Detroit Medical Center. Foto: JT Michcock


Erklært død av ambulansen - våknet på begravelsesbyrået

Denne uvanlige hendelsen skjedde i Detroit søndag 23. august.

Et ambulanseteam rykket ut til en kvinne i 20-årene i bydelen Southfield i Detroit i USA, ifølge Nettavisen.

Hun var da bevisstløs, og ambulansepersonellet forsøkte å gjenopplive henne i 30 minutter. Mens de jobbet med kvinnen, fikk de bistand over telefon/radio av en lege på legevakten.

Ansvarlige for utrykningspersonellet forklarer at doktoren «erklærte pasienten død, ut fra den mottatte informasjonen fra stedet».

Men hun våknet opp da begravelsesbyrået skulle begynne å konservere kroppen hennes.

– For å si det rett ut, så skulle de begynne å tappe henne for blod, forteller Geoffrey Fieger til WXYZ-TV, ifølge The Guardian.

Han representerer familien i forbindelse med feilbehandlingen kvinnen fikk.

Det tilhører sjeldenhetene at levende personer blir erklært døde, men professor Torleiv Ole Rognum ved rettsmedisinsk fakultet i Oslo, sier til Nettavisen at det har skjedd også i Norge.

Slik er du sikker på at personen er død

Professor Torleiv Ole Rognum ved rettsmedisinsk fakultet i Oslo sier at det i noen tilfeller kan være vanskelig å se at en person lever.

– Hvis en person er nedkjølt eller påvirket av medikamenter så kan de puste veldig svakt og hjertet kan slå veldig langsomt, sier Rognum. Han forteller at det blant annet i Oslo har skjedd at personer påvirket av rus har blitt erklært døde, for deretter å gå rundt i Oslos gater noen timer senere.

Rognum sier at det er tre måter man kontrollerer om en person er død eller levende:

  1. Lytte med stetoskop på hjerte.
  2. Lytte med stetoskop på lungene.
  3. Ta en fyrstikk borti det hvite på øyet. Da vil man alltid få en reaksjon hvis personen lever.

Kvinnens tilstand er ennå alvorlig. Southfield brannvesen, som altså har ansvar for ambulansetjenesten, gjennomfører nå en intern granskning for å undersøke hva som gikk feil.