Hopp til hovedinnhold
Dette makkerparet på Lørenskog så ut til å ha den gode kommunikasjonen som skal til for å få et godt teamarbeid. Foto: Live Oftedahl


Enmannsshow i ambulansene?

Artikkelen presenter en undersøkelse av hvordan lærlinger, vikarer, ferske fagarbeidere og nyutdannede paramedicer har opplevd å bli overstyrt uten saklig grunn, fordi en på bilen har blitt for dominerende i pasientarbeidet.

Ambulanseforum nr. 4 2014. Av Halvor Nordby, professor universitet i Oslo, det medisinske faktultet, og Erlend Steen Schnell. Ambulansearbeider Oslo universitetssykehus.

Som i alle andre helsefaglige virksomheter kan det oppstå konflikter og dårlig samhandling mellom kolleger i ambulansetjenester.

En variant av dette er det man kan kalle enmannsshow – når en på bilen blir dominerende i pasientarbeidet. Konsekvensen kan bli at den beste kompetansen ikke styrer handlingsvalg, og at profesjonsutøvere som trenger ferdighetstrening ikke får praksisen de bør ha.

Overstyring av andre

Artikkelen presenter en undersøkelse av hvordan fire grupper av ambulansepersonell har opplevd å bli overstyrt uten saklig grunn. Vi intervjuet ti personer i hver av kategoriene lærlinger, vikarer, fagarbeidere med lite erfaring og nyutdannede fra paramedic-utdanningene.

Bli plussabonnent å få full tilgang til alle våre artikler.