Hopp til hovedinnhold


En tragedie med 50 år gamle redningshelikoptre

Fremskrittspartiet vil ha fortgang i nyinnkjøpene av helikoptre ved landets hovedredningssentraler. Det er skandaløst at de eldste helikoptrene skal gå til de er nærmere 50 år gamle.

Illustrasjonsfoto: Wiki Commons.

Fremskrittspartiet vil ha fortgang i nyinnkjøpene av helikoptre ved landets hovedredningssentraler. Det er skandaløst at de eldste helikoptrene skal gå til de er nærmere 50 år gamle, skriver Stavanger Aftenblad.

- Det er en tragedie at den statlige redningstjenesten i Norge må bruke helikoptere som i verste fall kan bli 50 år gamle, sier stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen (Frp). Han var saksordfører da Stortinget i 2003 behandlet den framtidige redningshelikoptertjenesten. Den gang var konklusjonen at nye helikoptere måtte være på plass innen 2008.

– Fortsatt er intet skjedd. Nå sier Justisdepartementet at Sea King kan beholdes i drift like til 2020, fortsetter Frp-representanten.

Han betegner utviklingen i saken som skandaløs. Det hører ikke hjemme noe sted at havnasjonen Norge som lever av olje, gass, skipsfart og fiske ikke skal disponere flygende redningsmateriell av beste slag.

– Hovedredningssentralene på Sola og Bodø fortjener honnør og støtte, både for sin bekymring over de norske Sea King-redningshelikopterne og for at de varsler Justisdepartementet om situasjonen.

– Brevet fra Hovedredningssentralene ansvarliggjør Justisdepartementets rolle i saken.

Gammelt offentlig og nytt privat
Ellingsen viser til Sola hvor Luftforsvaret står på en side av flyplassen med Sea King-helikoptere fra 1970-årene. På motsatt side holder de sivile helikopterselskapene til. De disponerer det mest moderne redningsmateriell som finnes i dag.

Han lurer på hvilken rolle Luftforsvaret spiller i prosessen rundt fornyelse av redningshelikopterflåten. De militære nekter for eksempel samfunnet innsyn i hva det koster å holde Sea King-maskinene i drift i dag. Utgiftene til vedlikehold av de 40 år gamle helikopterne må være skyhøye, sier den tidligere saksordføreren.

Fagbevegelsen også bekymret
Også i fagbevegelsen er uroen stor over levetidsforlengelsen for Sea King. Ketil Karlsen som er helse, miljø og sikkerhetsansvarlig i fagforbundet Industri Energi, betegner utviklingen i saken som veldig alvorlig.

– Å beholde de gamle maskinene i ytterligere ti år er gambling. Den påtenkte fornyelsen har vært elendig håndtert av regjeringen i mange år, sier fagsjefen.

Les hele saken i Stavanger Aftenblad