Utdanning

En paramedic snakker ut

I måneder har paramedicer i Region Sjælland vært utsatt for hard kritikk, fordi de skal avløse leger i regionens akuttbiler. Men kritikken har ikke vært fair, sier paramedicene.

Publisert Sist oppdatert

I måneder har paramedicer i Region Sjælland vært utsatt for hard kritikk, fordi de skal avløse leger i regionens akuttbiler. Men kritikken har ikke vært fair, sier paramedicene, ifølge danske TV2 Øst.

- Det er godt med debatt, men det gjør vondt rent faglig når det som blir sagt ikke er sant. Jeg kan for eksempel godt behandle barn, sier Henrich Larsen. Han er paramedic hos Falck i Kalundborg.

Debatten om paramedicene eksploderte da Region Sjælland bestemte seg for å skifte en brokete forsamling akuttbiler, heriblandt tre legebemannede biler, med 16 døgnbemannede akuttbiler med paramedicer.

Legene advarte blant annet mot at paramedicer skulle behandle barn.

- Jeg har en rekke kompetanser hvor jeg kan behandle barn. Jeg kan legge en nål i armen på et barn, jeg kan hjelpe ved feberkramper, astmatilfeller, avhjelpe luftveisbesvær, og ved gjenoppliving kan jeg utføre den avanserte delen av gjenoppliving på barn, sier Henrich Larsen.

Han kjenner likevel også sine begrensninger. Blant annet kan han ikke intubere, og han kan heller ikke bedøve folk som en anestesilege gjør.

- Vi kommer aldri til å kunne det som en anestesilege kan, på ingen måte. Men jeg mener at vi er et godt løft til den prehospitale beredskapen, avslutter Heinrich Larsen.

Omleggingen av akuttbilordningen innføres i mars.

Se tv-intervju og les mer om saken på TV2 Øst

Powered by Labrador CMS