Hopp til hovedinnhold


– En dødsfelle

Utrykningsbilen som frakter brannmannskapene til branner betegnes som livsfarlig av utrykningsekspert, melder Framtiden i Nord.
Trang og med feil vektfordeling, ingen fjæring og en total mangel på sikkerhet.
Jan Einar Andersen i Norsk Luftambulanse feller en knusende dom over utrykningsbilen til Kåfjords brannvesen.
- Jeg har vært med på 700 slike kurs over hele landet og dette er det verste jeg har sett i hele mitt liv, sier prosjektleder i Norsk Luftambulanse, Jan Einar Andersen.
Dette svarer Rådmannen!

Løse økser

Tunge flasker med luft henger over stolryggen til forsetene, øks og andre tunge verktøy ligger løst i trekasser bak i bilen.
Fullt utstyrt er det trangt for de fem personene som bilen rommer. I tillegg er avstanden fra motor til fører nærmest ikke-eksisterende.
– Disse flaskene veier omlag 50 kilo. I en frontkollisjon og en fart på bare 60-70 kilometer i timen ville folka blitt truffet med en kraft på 300 kilo. Motor og utstyr ville flydd bakover i bilen og alle hadde omkommet, sier Andersen.

Dødsfelle

Fullastet kneler også hele bilen.
– Den er lasta feil og har tilnærmet null fjæring. Det er helt, helt jævlig. Bilen er en dødsfelle og alt utstyret som ligger bak er drapsvåpen, sier han oppgitt.
Andersen har besøkt Kåfjord tidligere, og for 10 år siden ble akkurat de samme avvikene påpekt med problembilen.
Til Nordlys peker han videre på at noe av problemet her ligger ved at man i Norge er organisert slik at brannvesenet er kommunens ansvar.
- Som en følge har ofte ikke små brannstasjoner ressursene man trenger for å kunne fungere forsvarlig. Det ender med at man fra kommunens side omtrent bare må håpe på at det går bra, og at man ikke har noen ulykker når man rykker ut.
Les mer om saken og se bilde av doningen hos Framtiden i Nord