Hopp til hovedinnhold


Effektivt oksygengassystem kan redde flere liv

Under koronakrisen har behovet for oksygen vært enormt. Med støtte fra forskningspenger fra MSB er det utviklet et apparat som mange ganger øker mulighetene for å skaffe oksygen og redde liv.

– Over 95 prosent av pasientene som er innlagt har ikke behov for respirator, men trenger oksygen. Systemet vårt forbruker så lite oksygen at vi kan redde livene til 16 pasienter når man med det tradisjonelle systemet bare kan redde livene til en. Så stor er forskjellen, sier Jonny Berzelius, utviklingssjef og grunnlegger av Mirola, som har utviklet et nytt, lett system med stor kapasitet til å tilveiebringe oksygen til Tjugofyra.

Den originale ideen kommer fra Ola Telby, en teknologientusiast og dykker i Karlstad.

I dykking har det alltid vært såkalte rebreathers, dvs. systemer som gjenbruker pusteluften. Dagens systemer, både rebreathers og systemene som finnes i ambulanser, er tungvint og elektronisk avhengig.

– Problemet i dag er at oksygenutstyr veier mye, og så ble ideen født: Hvordan kan du forlenge tiden og redusere vekten slik at du ikke trenger å bære rundt de tunge greiene? Sier Telby

Flere år med utvikling og flere millioner senere er produktet klart for produksjon.

– Det har kostet utrolig mye penger og tatt mye lengre tid enn vi trodde. Vi har gjort dette i over fem år. CE-prosessen alene har tatt halvannet år og kostet flere millioner, sier Jonny Berzelius.

– Oksygenbagen i dagens ambulanser og helikoptre veier 15-20 kilo og har en behandlingstid på 30 minutter. Det nye systemet har redusert vekten til omtrent halvannet kilo og nesten doblet behandlingstiden.

Hadde vi hatt dette systemet under Backa-brannen, ville det reddet liv. Ungdommer som inhalerte brannrøyk og som ble tatt ut, døde fordi de ikke kunne få nok oksygen.