Hopp til hovedinnhold


Edgar (1) utsatt for fire legetabber

Fire uker før rett diagnose: Legene overså gulløredobb i luftrøret, og stilte diagnoser på alt fra influensa til luftveisinfeksjon og astma, mens gutten ble dårligere og dårligere.

Fire uker før rett diagnose: Legene overså gulløredobb i luftrøret, og stilte  diagnoser på alt fra influensa til luftveisinfeksjon og astma, mens gutten ble dårligere og dårligere.

Harriet Monsen Kolberg og Asbjørn Kolberg fra Skogmo i Overhalla har nesten ikke sovet den siste måneden etter at sønnen Edgar på 12 måneder ble alvorlig syk. Ekteparet har opplevd ukene som et sammenhengende mareritt, med dyp fortvilelse og stor usikkerhet.

Det hele startet med at lille Edgar fikk en stygg hoste. Mamma Harrit oppsøkte lege for å få en vurdering av sønnen. Det ble fastslått at Edgar var forkjølet, og mor og sønn ble sendt hjem med beskjed om å ta Paracet.

40 i feber
Men den såkalte forkjølelsen utviklet seg raskt til 40 i feber, og den kommunale legevakten i Namsos ble oppsøkt på nytt. Nå ble diagnosen endret til influensa, men mor og barn ble fortsatt sendt hjem.

Etter fem dager med høy feber og tydelige tegn på pustevansker, oppsøkte Harriet Monsen Kolberg legevakten nok en gang. Nå ble diagnosen endret til astma.

– Jeg forsto ingen ting, for gutten har aldri tidligere hatt astma. Men legen sto på sitt, og Edgar ble medisinert med astmamedisin, sier Harrit.

Vondt for å puste
Edgar ble ikke bedre. Han hadde fortsatt vondt for å puste, og han sov dårlig. Familien Monsen Kolberg oppsøkte legevakten for fjerde gang, men heller ikke nå fikk familien den hjelpen de hadde håpet på.

– Vi begynte å bli rimelig desperate, men vi fikk på nytt beskjed om at Edgar hadde astma og at han måtte medisineres i forhold til sykdommen.

Harriet rister oppgitt på hodet over at det ikke ble rekvirert undersøkelse av barnet ved Sykehuset Namsos.

Forrige mandag var Edgar blitt så dårlig at Harriet måtte oppsøke lege for femte gang. Denne gangen ble situasjonen endelig oppfattet som alvorlig av legen også, og det ble rekvirert røntgen til Edgar – som på det tidspunktet hadde stygge pipelyder i brystet døgnet rundt.

Sendt øyeblikkelig til St. Olav
Personalet på røntgenavdelingen ved Sykehuset Namsos gjorde store øyne da de skulle analysere bildene. Det som fem leger hadde brukt fire uker på å fastslå var alt ifra influensa til luftveisinfeksjon og astma, viste seg å være en stor gulløredobb. Øredobben satt i luftrørets overgang til høre lunge.

– Vi fikk beskjed om at Edgar måtte til St. Olavs Hospital umiddelbart. Da ambulansen kom fram til Trondheim, ble vi tatt imot av fem leger som startet en omfattende undersøkelse av gutten, sier Harrit.

Familien fikk beskjed om at dette var en svært uvanlig sak også for legene på St. Olav, og Edgar ble gjort klar for operasjon allerede neste morgen.

Nervøse
Selve operasjonen tok en times tid. Legene gikk inn med et langt scoop og fikk fjernet øredobben, som på det tidspunktet hadde festet seg i veggen i luftrøret.

– Vi var så nervøs da Edgar ble operert at vi måtte gå en lang tur. Vi maktet ikke å sitte utenfor operasjonsstuen og vente mens inngrepet pågikk, sier Harriet som aldri har vært så glad som da sønnen våknet opp igjen etter narkosen.

Etter et par dager på St. Olav, fikk familien Monsen Kolberg reise hjem til Overhalla igjen, men det er mulig at de må tilbake igjen. Legene ser ikke bort fra at Edgar kan få en del arrvev i luftrører som må opereres bort med laser.

Skremt over legevakten
Lille Edgar er fortsatt preget av å ha hatt øredobb i luftrøret i fire uker, men ifølge mamma Harriet sover han rolig igjen for første gang på over en måned.

– I ettertid er jeg blitt skremt over at gutten min aldri fikk den hjelpen han burde fått på den kommunale legevakten. Jeg er svært betenkt over at han ble satt på store mengder antibiotika og astmamedisin uten å bli undersøkt av en spesialist.

Harriet mener at legene som behandlet Edgar burde ha reagert på et langt tidligere tidspunkt da han ble sykere og sykere uten at antibiotika og astmamedisin hjalp. Hun håper legene på legevakten lærer av Edgar sin historie.

Bare gull godt nok
På St. Olav fikk familien Monsen Kolberg beskjed om at de skal være svært glad for at øredobben var av gull og ikke av juggel. Hadde den vært det, hadde mulighetene for infeksjon vært langt større.

– Det blir nok bare gull på meg i fremtiden når ektemannen skal kjøpe gaver til meg, sier Harriet og tar et godt tak om Edgar.

Hun har ingen aning om hvordan Edgar fikk tak i øredobben som er 15 millimeter lang og 6 millimeter bred. Heretter skal det ikke ligge noe løst rundt om i huset som sønnen kan putte i munnen.

Les hele saken i Trønder-Avisa