Hopp til hovedinnhold


Dupper fortsatt av bak rattet

For ett år siden gikk de ambulanseansatte i Vadsø ut og sa de kjørte turer de ikke husket i etterkant og sovnet bak rattet. Forholdene har ikke blitt bedre, mener de.

For ett år siden gikk de ambulanseansatte i Vadsø ut og sa de kjørte turer de ikke husket i etterkant og sovnet bak rattet. Forholdene har ikke blitt bedre, mener de i følge NRK Nordnytt.

Det var i fjor at ambulansepersonell klagde over uforsvarlige arbeidsforhold i hverdagen, med ekstreme mengder overtid og en arbeidstid som gikk ut over pasientsikkerheten.

Etter at arbeidstilsynet opprettet sak mot Helse Finnmark, lovet helseforetaket å ta tak i problemene.

Bjørn Øistein Andreassen er tillitsvalgt for de ansatte ved ambulansetjenesten i Vadsø. Han mener forholdene ikke er blitt bedre det siste året, og at forholdene fortsatt er uforsvarlig.

– Forholdene er langt over grensa til det som er forsvarlig, sier Andreassen.

Hva gjør forholdene uforsvarlige?

– Etter en vanlig arbeidsdag kan vi få oppdrag på 10-12 timer idet vi er på vei i seng. Når man kommer tilbake fra et sånt oppdrag er man ikke egnet til å sitte bak et ratt eller ta deg av pasientbehandling. Da hender det at vi på ny blir sendt ut på oppdrag, etter å ha vært våken i nesten ett døgn, sier Andreassen.

Ikke skjerpet

– Det er veldig viktig at vi som ambulansearbeidere er skjerpet, siden vi både kjører og skal ta hånd om pasienter som ofte er svært syke. Men når du har vært våken i 24 timer, da er man ikke mye skjerpet, fortsetter han.

For vel år siden krevde Arbeidstilsynet at arbeidsforholdene måtte bli bedre etter at ansatte fortalte om arbeidsøkter på opptil 24 timer, og kjørelengder på 200-250 mil på en økt. Det tilsvarer Oslo-Finnmark.

Helse Finnmark endret turnusen og en person ble ansatt i Vardø for å avhjelpe situasjonen.

De ansatte i Vadsø mener likevel ikke noe vesentlig er endra, og at de fortsatt dupper av bak rattet.

Til det svarer kommunikasjonsrådgiver i Helse Finnmark, Jon Are Nilsen:

– Det stemmer jo det at de må kjøre uansett. Men etter våre tall, så bryter vi ikke lenger noen kjøre- og hviletidstbestemmeler, og vi har halvvert denne tiden i Vadsø. Vi mener at vi nå følger de reglene som er lagt.

Les mer om saken hos NRK