Hopp til hovedinnhold


Du mister ikke mer varme fra hodet enn fra andre kroppsdeler

Har du hørt at du må ta på deg lue siden varmetapet via hodet er spesielt stort? Det er lurt med lue, men ellers er påstanden usann, ifølge NHI.

Du har nok hørt det før: Påstander at opp mot 90 prosent av varmetapet skjer via hodet. Og at det derfor er ekstra viktig å beskytte hodet når det er kaldt ute. Å bruke lue er lurt, men det er ikke viktigere enn å bekle andre kroppsdeler.
NHI.no har spurt forsker og fysiolog ved SINTEF, Øystein Piggen, om myten om varmetapet.
– I utgangspunktet er det ikke noe større varmetap fra hodet enn ellers på kroppen. Varmen som vi produserer i kroppen, transporteres rundt med blodet, og det vil uansett temperatur gå en jevn strøm med varmt blod til hodet, sier Wiggen.

Gammel myte

Myten om at det er et spesielt stort varmetap via hodet, er altså ikke sann. Ifølge en studie publisert i BMJ1 for endel år tilbake, stammer myten fra en eldre studie fra 1950-tallet – et eksperiment der folk i militæret ble utsatt for lave temperaturer. Forskerne mente deltagerne mistet mye varme fra hodene sine, men i ettertid viser det seg at det var fordi hodene ikke var tildekket tilstrekkelig og at hodet dermed var mest utsatt.
Forsøkspersonene var veldig godt kledd på resten av kroppen, og da var det stort sett hodet som stod for varmetapet.
– Hadde vi derimot tatt på deltakerne ei stor og varm lue og ansiktsmaske, i tillegg til shorts, hadde varmetapet fra hodet vært minimalt. På resten av kroppen, ville varmetapet vært stort, sier Wiggen.
Hvordan varmetapet fordeler seg, er altså helt avhengig av hvordan du er kledd.
– Et typisk eksempel er slik mange går kledd i dag: tykk genser og dunjakke på overkroppen og trange jeans/tights på beina. Da er varmetapet særdeles stort fra beina. På grunn av en lavere tetthet med kuldesensorer på beina sammenlignet med overkroppen, føles ikke dette like kaldt, men varmetapet er fortsatt veldig stort, sier han.

Noen forskjeller på kroppsdeler

– Er det noen god grunn til å kle hodet ekstra godt når det er kaldt ute?
– Hodet og hendene er de kroppsdelene som det kanskje er enklest å regulere bekledningen på. I en typisk situasjon hvor man har kledd kroppen godt, men mangler lue, vil jo så å si alt varmetapet komme fra hodet, sier Wiggen, og tilføyer: I tillegg har vi ørene som har en veldig stor overflate i forhold til volumet. Dette gjør at de er utsatte for hurtig nedkjøling og frostskader hvis kuldeeksponeringen er stor over tid.
Det er altså alltid lurt å kle hodet godt – og det er lurt å lette på antrekket når det blir varmt.
– Er det noen kroppsdeler som avgir mer varme enn andre?
– Stort sett er det jevnt fordelt, sier Wiggen.
Les mer om saken hos NHI