Hopp til hovedinnhold
Alle er sikret et minstetillegg på 23.000 kroner. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Alle er sikret et minstetillegg på 23.000 kroner. Foto: Gorm Kallestad / NTB


Du får minst 23.000 kroner i lønnstillegg

Onsdag ble det enighet om ny lønn for ansatte i ambulansetjenesten.

Ingen fagarbeidere med 16 års ansiennitet skal tjene under 500.000 kroner i året. Det er et av resultatene etter at arbeidstakerorganisasjonene og Spekter kom til enighet i sykehusoppgjøret.

Alle i stillingsgruppene 1 til 3 får et generelt tillegg på 23.000 kroner med virkning fra 1. mai. Dette er stillingsgrupper som gjelder ansatte med fagbrev og autorisasjon. Ambulansearbeidere er på trinn 3.

Ansatte i stillingsgruppene 4 og 5 får et tillegg på 5 prosent. Dette gjelder ansatte i stillinger som krever minst tre års høyskoleutdanning, universitetsutdanning.

Fornøyd med resultatet

Leder Iren Luther for yrkesseksjon for helse og sosial i Fagforbundet er godt fornøyd med det økonomiske resultatet av forhandlingene.

– Dette er viktig for våre medlemmer i det som er en økonomisk vanskelig tid for mange, sier Luther.

Iren Luther, leiar av yrkesseksjon helse og sosial i Fagforbundet. Foto: Fagforbundet.
Iren Luther, leder for yrkesseksjon helse og sosial i Fagforbundet. Foto: Fagforbundet.

Grunnsatsen i lørdags- og søndagstillegget er også blitt hevet. Dette utgjør nå 26 prosent av timelønn, og den skal være minst 70 kr per time.

– Dette er et resultat som har vært viktig for våre medlemmer, sier Delta-leder Trond Ellefsen.

Det blir også opprettet nye ansiennitetstrinn. Med virkning fra 1.oktober opprettes et nytt ansiennitetstrinn på 16 år for stillingsgruppe 2 og 3 på 500 000 kroner. Og med virkning fra 1. januar 2024 økes minstelønn i stillingsgruppe 5 til kr 650 000 etter 10 år.

Forberedelser til hovedoppgjøret

Lønnsoppgjøret 2023 er et mellomoppgjør, noe som betyr at det nå har vært forhandlinger om lønnstillegg. Neste år blir det hovedoppgjør.

I en protokolltilførsel som omhandler ambulansetjenesten står det at partene er enige om at det er behov for et felles kunnskapsgrunnlag for bærekraftig utvikling. Partene skal med det i felleskap arrangere et seminar etter sommeren. Der skal partene, virksomhetene og tillitsvalgte presentere behov og planer for fremtidig kompetanse i ambulansetjenesten. Målet med dette seminaret er da å sikre felles kunnskapsforståelse mellom pratene.

Etter dette seminaret er det protokollført at det skal være et oppsummeringsmøte som holdes i forkant av hovedoppgjøret neste år.