Hopp til hovedinnhold


Droner redder liv

Droneprodusenten DJI laget nylig en rapport som viser at minst 65 personer ble reddet ved hjelp av droner i løpet av det siste året. Både politi- og brannetater har begynt å bruke droner, blant annet for å få oversikt over innsatsområder, skriver UAS NORWAY.
Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons
Både politi- og brannetater har begynt å bruke droner, også i Norge. Bergen brannvesen begynte en satsing på droner allerede i 2015, og varabrannsjef Frode Bødtker er godt fornøyd med sitt nye verktøy.
– Det har vært ganske revolusjonerende. Det er et nytt verktøy som viser stort potensial og som vi kan fortsette å utvikle videre, sier han til Dronemagasinet.
Bødtker sier at dronene gjør at man kan få oversikt over et innsatsområde lettere enn før. Så langt er det nye verktøyet ikke blitt brukt i forbindelse med husbranner, men det er blant annet effektivt i forbindelse med skogbranner, akutt forurensing eller andre større hendelser. Bildene strømmes da fra dronen til innsatsbilen og til annen stab på brannstasjonen.
Brannkonstabel Lars Ottemo Gärtner forteller at teamet får tatt kjappere beslutninger når de har en drone i lufta. Et eksempel er skogbrannen på Osterøy i juli.
– Da så vi ikke brannstedet særlig godt, og sendte opp dronen for å få oversikt over hvor brannen var, og hvor den ville spre seg.  På bildene så vi en kraftlinje som eneste kritiske infrastruktur akkurat da, og satte derfor inn innsatsen der. Uten droner måtte vi ha gått ut og lett. Vi fløy også over et par dager for å se om det fortsatt var varme i terrenget, forklarer Gärtner.
Han forteller at droner også ble brukt i forbindelse med et jord- og steinskred på E16 mellom Bergen og Voss tidligere i år, for å undersøke om det befant seg mennesker i skredet.
Les mer hos UAS NORWAY.