Hopp til hovedinnhold
Droner kan brukes til mye. Her drone med hjertestarter. Illustrasjonsfoto: Thinkstock


Drone leverte hjertestarter på 3 minutter ved hjertestans

Dette er det første eksempel på at en drone er med på å redde livet til en person med hjertestans, ifølge Everdrone.

Droner har mange bruksområder, blant annet innen helse.

Nå rapporterer svenske Everdrone om det som ifølge selskapet skal være det første eksempelet på at en drone med hjertestarter bidrar til å redde liv, skriver Teknisk Ukeblad.

I desember måkte en svensk 71-åring snø i oppkjørselen sin i Trollhättan i Västra Götaland.

Legen Mustafa Ali kjørte tilfeldigvis forbi på vei til jobben på det lokale sykehuset da han så 71-åringen kollapse. Ali stoppet bilen og løp til for å hjelpe.

– Jeg skjønte med én gang at noe var galt. Mannen hadde ingen puls, så jeg startet med hjerte-lungeredning, sier Ali i pressemeldingen fra droneselskapet. 

Samtidig ba han en dame i nærheten ringe 112, det svenske nødnummeret. Litt over tre minutter senere hørte Ali en surrende lyd over ser.

– Jeg ble litt satt ut. Jeg hørte noe i lufta, men det var ikke et helikopter. Så fortalte plutselig alarmsentralen at de hadde sendt en hjertestarter med drone, sier Ali.

– Folk har vært skeptiske

– Jeg klarer ikke beskrive hvor takknemlig jeg er for denne nye teknologien og den raske leveransen av hjertestarteren.

Jeg ville sannsynligvis ikke vært her, hadde det ikke vært for dronen, sier mannen ifølge Everdrone. 

Mats Sällström, sjef for Everdrone, sier til TU at han er veldig glad for å ha fått det første eksempelet på at teknologien har reddet liv. 

– Konseptet med medisinske droner har vært kjent i lengre tid. Folk har vært skeptiske, og det har tatt tid å få de nødvendige tillatelsene til å fly.

Bit for bit har vi bevist at dette fungerer, og det er fantastisk at vi nå har det første eksempelet på at vi har vært med på å redde liv, sier han. 

Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) skriver at hvert minutt som går uten strømstøt etter hjertestans, minker sjansen for overlevelse med inntil 10 prosent.

Etter fem minutter uten hjelp begynner kroppen å få varige skader av oksygenmangel. 

Dronetjenesten fra Everdrone kan nå 200.000 innbyggere i Sverige.

En studie publisert i august i fjorm utført av Everdrone, Karolinska Institutet, SOS Alarm (nødsentralen i Sverige) og Västra Götaland-regionen, viste at dronesystemet kan redusere responstiden. I syv av tolv tilfeller kom dronen fram før ambulansen.

Sällström i Everdrone forteller til TU at dataene fra studien er fra 2020 og at de har forbedret teknologien og responstiden mye siden den gang. 

Alarmoperatøren samarbeider med droneoperatøren og det aktuelle luftfartstilsynet for å få dronen raskest mulig fram, som et supplement til ambulansen.

Dronen starter opp fra hangaren så snart alarmoperatøren har identifisert at det kan dreie seg om en hjertestans.

Når dronen ankommer stedet, vinsjes hjertestarteren ned fra en høyde på rundt 30 meter. Alarmoperatøren vil så assistere menneskene der i å bruke hjertestarteren.