Hopp til hovedinnhold


Dramatisk redningsaksjon

Båten var bare noen hundre meter fra skjærene før ankeret fikk feste. – Det kunne fort blitt kritisk, sa fartøysjefen på redningshelikopteret til NRK Trøndelag.
Lasteskipet «Fosenbulk» fikk i morgentimene i går motorhavari og begynte å drive i sjøen utenfor kysten på Flatanger. I stiv kuling og 7-8 meter høye bølger drev båten ukontrollert inn mot flere skjær i området.
– Det var relativt dramatisk da vi kom til området. Båten hadde akkurat fått lagt anker og stoppet å drive, forteller fartøysjef Morten Holm i 330-skvadronen.
Redningsskøyta «Harald V» var allerede på plass da redningshelikopteret kom. Men på grunn av den grove sjøen var det ingenting de kunne bidra med.
– Når det er så høye bølger kommer vi oss ikke bort til båten for å få festa slepetau, sier kaptein på Harald V, Tor Helge Waagø.
Lasteskipet hadde et mannskap på fire personer.
– Vi bestemte oss for at det kun var nødvendig med to personer om bord i båten. Dermed heiste vi opp to av mannskapet med en gang, sier Holm.
Mens de to gjenværende i skipet gjorde det de kunne for å forhindre «Fosenbulk» fra å drive på land, overvåket redningshelikopteret situasjonen fra lufta.
Etter en time begynte Sea King-helikopteret å få lite drivstoff. Dermed måtte også de to siste om bord i båten evakueres.
– Dette er det vi trener på daglig. Men det er fortsatt utfordrende når du skal manøvrere et helikopter synkront med en båt som ligger i 7-8 meter høye bølger.
Les mer om saken og se video hos NRK