Hopp til hovedinnhold


Dokumentar om ambulansearbeidet i Gaza

I dag har filmen Ambulance premiere under Tromsø internasjonale filmfestival, skriver NRK Tromsø og Finnmark.
I fjor sommer fulgte den unge palestinske filmskaperen Mohamed Jabalyed ambulansepersonellet i Gaza på jobb under krigen med kameraet sitt.
– Dette er de virkelig heltene, sier han.
Husvert og filmarbeider Hermann Greuel inviterte den 25-årige palestineren til Tromsø i oktober for å delta på et seminar for unge filmskapere. Med seg hadde Mohamed opptakene han gjorde fra ambulansen i Gaza. Da grensa til Gaza ble stengt og Mohamed ble nektet tilbakereise, ble det tid nok til å se gjennom opptakene.
– Vi så de første fire timene. Da var jeg overbevist, vi må gjøre noe med dette, sier Hermann Greuel som er prosjektleder i Nordisk Ungdoms Filmfestival.

– Det er noe nytt

Krigen gjorde også filmskaperen til hjelpearbeider.
– Massakrene var store. Noen ganger la jeg bort kameraet og hjalp til som en del av teamet, og ambulansepersonellet ble mine venner, forteller Mohamed Jabaly.
– Det er som om man er med i ambulansen, som om man er del av ambulansepersonellet. Det er noe nytt, det er noe annet, sier Greuel.
Torsdag har filmen premiere under Tromsø internasjonale filmfestival. Mohamed vet ikke når grensen til Gaza åpner og han kan dra hjem.
Les mer om saken hos NRK