Hopp til hovedinnhold


Døgnvakter uten søvn

SVERIGE: Oppdragsmengden på ambulansene i Jønkøping er nå så stor at ambulansepersonell ikke rekker å hvile. Det hender at de ikke sover i det hele tatt på en døgnvakt, skriver Sveriges Radio.  

 Det truer patientsikkerheten og nå får det være nok, synes sykepleierne Håkan Bäck of Björn Lindgren.

– Idag är jeg som oftest ute og kjører på vakten, og det blir mer eller mindre 24 timer non stop, det er sliktsomt. Kommer det oppdrag etter oppdrag hlee tiden, blir det ingen hvile og man blir trøtt. Det er mye kaffe som gjelder, sier Håkan Bäck.

Det blir vanskeligere og vanskeligere å få seg en ordentlig lunsj og litt hvilke. Før fikk vi jo faktisk sove.  

En ny tur kommer inn i ambulansegarasjen ved kommunesykehuset Ryhov i Jønkøping, og det gjør det oftere og oftere. På bare seks år har antallet utrykninger økt med 30 prosent uten at man har fått mer ressurser. At antallet utrykninger øker kan delvis komme av at SOS Alarm utalarmerer oftere, delvis at folk krever å få ambulanse i høyere og høyere utstrekning. 

Dette har store konsekvenser for ambulansepersonellets arbeidsmiljø. På alle tre sykehusene i området arbeider man døgnvakter. Tanken er at man skal rekke å sove mellom oppdrag. Men når antall oppdrag øker blir det vanskeligere å rekke å få tilstrekkelig med søvn.  

Det hender til og med at man må jobbe 24 timer i strekk uten å sove i det hele tatt, og det kan føre til konsekvenser, mener  Björn Lindgren.

– Det er jo bare å tenke selv hvordan det er når man har vært våken et døgn i strekk og skal sette seg å kjøre langt at det er en risiko for at man kjører av veien. Det finnes også risiko for at man feilbedømmer pasienten når man er så trøtt, sier  han.

Problemet med lange vakter finnes på mange steder i landet. I Vestre Gøtaland er nå fylket tiltalt for brudd på arbeismiljøloven etter at en ambulansefører i Trollhättan kjørte av veien etter å ha jobbet 22 timer i strekk og sovnet bak rattet. 

Dette har blitt et så stort problem nå at verneombudet er koblet inn for i siste instans kanskje å få vekk døgnvakter. 

– Man kan også få en langtransport til Linkjøping eller Lund på slutten av en vakt, og da kan det fort bli både 30 og 36 timer, sier Ingemar Wänebring som är hovedvernombud ved Vårdförbundet.

Har det forekommet?

– Det har forekommet, ja, sier Ingemar Wänebring.

Daniel Lilja blir ny sjef for ambulansetjenesten i Jønkøping. Han kjenner til problemet og en omorganisering er på vei, men han kan ikke love at døgnvaktene blir borte. 

– Det er et av spørsmålene vi skal se på i den nye organisasjonen, sier Lilja.

Les hele saken hos Sveriges Radio