Hopp til hovedinnhold


Dødelig edderkoppgift kan gi håp til slagpasienter

Forskere har funnet et protein i giften til en av verdens giftigste edderkopper som kan redusere skadene etter et hjerneslag, ifølge TV 2 Nyhetene.
Funnet av proteinet i giften til funnel-edderkoppen, eller Atrax robustus, som den heter på latin, er oppløftende nyheter for hjerneforskerne, melder AFP.
Hvert år dør seks millioner mennesker av hjerneslag i verden. Fem millioner overlever med ulike grader av skader på hjernen.
Proteinet i den dødelige giften skal kunne forhindre eller begrense skader i hjernen etter et hjerneslag.
Forskere ved universitetet i Queensland, Australia, og Monash universitetet, sier proteinet, Hi1a, blokkerer kanalene som fører til hjerneskadene etter slag.
– Vi tror at vi for aller første gang har funnet en måte å minimere effekten av hjerneskade etter slag, sier mannen som leder forskningsprosjektet, Glenn King, til AFP.
Hi1a ble funnet ved å melke giften fra tre funnel-edderkopper. Edderkoppen finnes kun i Australia, og bittet vil være dødelig om en ikke raskt får en dose antistoff. Forskerne har laget en syntetisk versjon av proteinet, og gjort forsøk på rotter. Resultatene er meget oppløftende.

Beskytter i åtte timer

– Hi1a gir en eksepsjonell beskyttelse åtte timer etter slaget, som er et langt og viktig tidsrom hvor man kan starte behandling, sier King.
Les mer om saken hos TV 2