Hopp til hovedinnhold


Arrestert døde - saken henlagt

Erik Are Stedt (35) ble kvalt til døde i et basketak på Oslo legevakt i november 2012. Nå har Riksadvokaten henlagt saken mot to politikvinner og en ambulansearbeider, skriver NRK.

– Vi må legge den tragiske hendelsen bak oss. Vi får aldri vår sønn tilbake, sier foreldrene Erik og Vivi Stedt til NRK.

29. november 2012 mistet sønnen deres livet under et basketak med to politibetjenter og en ambulansearbeider i mottaket på Oslo legevakt. Ambulansearbeideren grep inn da de to politikvinnene forsøkte å få kontroll på Erik Are. 35-åringen mistet livet av et kvelertak som ble holdt i 58 sekunder.

Riksadvokaten mener, på lik linje med Spesialenheten for politisaker, at ingen av de involverte gjorde noe straffbart da Erik Are Stedt ble drept.

De rettsmedisinske sakkyndige har konkludert med at døden skyldes kvelning med press mot halsen. Det ble mellom annet påvist brudd i skjoldbrusken og blødning i halsen, ifølge obduksjonsrapporten. Grepet må ha blitt holdt med «relativt stor kraft», mener de sakkyndige.

«Det oppsto et kraftig basketak»

Erik Are Stedt, eller Are som familien kalte han, ble fraktet til Oslo legevakt av politiet fordi de mente han var psykotisk og trengte legehjelp. Han hadde oppsøkt politivakten på Sentrum politistasjon og sagt at han var kidnappet av IRA og at politiet måtte løse saken.

På legevakten fikk politibetjentene beskjed om at Stedt skulle innlegges, og de ble bedt om å vente for å bistå med transport til sykehuset.

Riksadvokaten skriver deretter dette om hendelsesforløpet:

«Stedt ga etter en stund uttrykk for at han ville gå fra legevakta. Politibetjentene ba han vente og tok tak i armene hans. Stedt, som inntil da hadde vært rolig, reagerte med det som er beskrevet som en nærmest "eksplosiv" reaksjon. Han forsøkte å komme seg vekk, slo mot betjentene og det oppsto et kraftig basketak».

Etter en stund grep ambulansearbeideren inn i situasjonen. Han tok kvelertak på Stedt slik at de alle falt i bakken. Kvelertaket ble holdt i 58 sekunder, hvorav rundt 50 sekunder mens Stedt låg i mageleie på bakken. Dette kommer frem i etterforskingsdokumenter NRK har fått tilgang til.

Da politibetjentene og ambulansearbeideren snudde Stedt over i sideleie, var han død eller døende. Det ble da startet gjennoppliving, men dette var forgjeves.

Forsvareren til ambulansearbeideren, advokat Christian B. Hjort, sier til NRK at klienten hans er glad for resultatet i klagesaken. Spesialenheten henla saken mot han etter «bevisets stilling». Riksadvokaten har nå endret dette til «intet straffbart forhold anses bevist».

– Riksadvokaten mener min klient opptrådte rettmessig i situasjonen, og han er glad for at han har fått det bekreftet, sier Hjort.

Samtidig sier Hjort at ambulansearbeideren er veldig ulykkelig over det tragiske utfallet til Stedt.

Les mer om saken hos NRK