Hopp til hovedinnhold


Dobbelt så mange kvinner når ikke fødestuen

Lille Eline ble født med ambulansepersonell og pappa som medhjelper. Victoria Soot Helander fikk beskjed om at veene ikke var regelmessige nok. Da var det fire minutter mellom hver, med varierende lengde, skriver Aftenposten.
De siste 30 årene er antallet kvinner som ikke rekker frem til fødeavdelingen før fødselen fordoblet. En doktorgrad setter økningen i uplanlagte hjemmefødsler i sammenheng med travle fødeavdelinger.
Bare i Helse Sør-Øst fødes minst ett barn i uken hjemme eller i bil fordi mamma ikke rekker frem til fødestuen.
– Denne problemstillingen har fått oss til å lure på om økningen kan være knyttet til økende arbeidsbelastning ved store og travle fødeavdelinger, sier overlege Kari Klungsøyr ved medisinsk fødselsregister i Folkehelseinstituttet.
Victoria Soot Helander hadde egentlig planlagt fødsel på ABC-klinikken.
En uke før termin følte hun seg i grei form. De hadde vært ute på besøk, og da de kom hjem la hun seg på sofaen. Eline, som da lå inni magen, beveget seg, og den vordende moren dyttet stumpen til babyen nedover inni magen.
- Jeg var forberedt på en lang fødsel og på smerte. Det ble smerte, men ingen lang fødsel, sier hun med et smil. 

Etter et par timer følte Helander seg enda trettere, og la seg i sengen. Ved 00.30-tiden ringte hun til sykehuset og fortalte at hun følte at noe var på gang. Sykehuset sa at hun var velkommen dit, men at hun like gjerne kunne vente litt og ringe igjen.
– På forhånd hadde jeg lovet samboeren min ikke å vente for lenge, men da ABC-klinikken svarte slik ble jeg redd for å komme for tidlig. Derfor ventet jeg litt til, sier Helander.

Veldig vondt

To timer senere ringte hun på nytt. Da kom veene med fire minutters mellomrom. Hun husker at hun fikk en ve mens hun snakket med sykehuset, for knokene ble helt hvite da hun holdt seg fast i et bord.
– De svarte at riene ikke var regelmessige nok, med understreket at jeg kunne komme hvis jeg ønsket, minnes Helander.
Hun spurte om hun kunne ta et bad, noe fødeavdelingen svarte bekreftende på.
I badekaret mistet den førstegangsfødende oversikten over hvor lenge det var mellom riene. Hun opplevde at kroppen jobbet på instinkt. Helander er utdannet sykepleier, har jobbet på barneavdeling og vært med på flere fødsler.

Vekket samboeren etterhvert

–Jeg var ikke redd. Men jeg vekket samboeren min.
Etter kort tid fikk hun trang til å presse, og hun trodde hun måtte på toalettet. Med et plask gikk vannet.
– Og da kjente jeg hodet til Eline med hendene.
Samboeren Henning Jansen ringte etter ambulanse, og det tok ikke lang tid før operatøren forsto at en fødsel var på gang. En jordmor ble koblet til telefonen, og hun ba mor og far om å puste rolig, og ta det forøvrig med ro.

Fødsel i gang

– Ambulanseoperatøren måtte to ganger bryte inn og si «Fødsel er i gang, du må forberede far på fødsel», forteller Helander.
Til tross for at familien bor på Abildsø i Oslo, tok det 18 minutter til ambulansen kom.
Les mer om saken hos Aftenposten