Hopp til hovedinnhold


Diagnose i ambulansen gir bedre behandling

Avstanden til den nærmeste hjertesenter er underordnet hvis diagnosen akutt oppstått blodpropp blir stilt allerede i ambulansen, viser dansk forskning.

Avstanden til den nærmeste hjertesenter er underordnet hvis diagnosen akutt oppstått blodpropp blir stilt allerede i ambulansen, viser dansk forskning ifølge danske Dagens Medicin.

Sjansene for å overleve en akutt blodpropp i hjertet avhenger ikke av avstanden til nærmeste hjertesenter, viser et dansk forskningsresultat fra Skejby Sykehus, som er offentliggjort i desemberutgaven av tidsskriftet European Heart Journal.

Hvis bare diagnosen blir stilt allerede i ambulansen, øker det nemlig sjansen for raskt å få den rette behandlingen.

- Når man diagnostiserer pasientene allerede i ambulansen, kan man spare turen til lokalsykehuset og sende  pasienten direkte til ballongutvidelse. Dette medfører ca. en times tidligere behandling av pasientene, sier Jacob Thorsted Sørensen, som er en av legene bak undersøkelsen, i en pressemelding.

Alle ambulanser i Danmark har i dag en telemedisinsk forbindelse til en kardiolog, som selv langt fra sykehuset kan avgjøre, om en pasient har akutt blodpropp i hjertet, og henvise pasienten direkte til ballongbehandling.

Les hele saken i Dagens Medicin