Hopp til hovedinnhold


Diabetespasienter venter lenger med å søke hjelp for hjerteinfarkt

Diabetespasienter har dårligere prognose ved hjerteinfarkt. En av forklaringene kan være at de venter lenger med å søke hjelp, skriver Dagens Medisin.
Svenske Karin Hellström Ängerud har skrevet en doktoravhandling om temaet.
Avhandlingen viser at forekomst av typiske hjerteinfarktsymptomer som brystsmerter er vanlige både hos pasienter med og uten diabetes.
– 80-90 prosent av pasientene hadde brystsmerter ved hjerteinfarkt, og det var ingen signifikante forskjeller mellom pasienter med og uten diabetes, sier Ängerud til Dagens Medisin.

Venter mer enn to timer
Likevel venter altså pasienter med diabetes ofte lenger enn andre før de tar kontakt med helsevesenet når de får symptomer. Både pasienter med type 1 og type 2-diabetes inngår i studien.
– 64,5 prosent av diabetespasientene ventet mer enn to timer før de søkte hjelp, forteller Ängerud, som er sykepleier og doktorand ved Umeå Universitet. Se avhandlingen her. 
Blant pasienter uten diabetes var det 58,4 prosent som ventet lenger enn to timer. Disse tallene baserer seg på data fra norrlandske MONICA-studiens hjerteinfarktregister.
Personer med diabetes har økt risiko for å rammes av hjerteinfarkt, og de har dårligere prognose. Studien gir ikke konkret svar på om forsinkelsen påvirker prognosen.
Les mer om saken hos Dagens Medisin