Hopp til hovedinnhold


- Dette svekker folks tillit til norsk helsevesen

Direktøren ved Folkehelseinstituttet reagerer på Dagbladets avsløringer om direktør-vaksinene.

Direktøren ved Folkehelseinstituttet reagerer på Dagbladets avsløringer om direktør-vaksinene.

Bakgrunn: Direktørstaben vaksinert - ambulansepersonell ubeskyttet i felten

Dagbladet avslørte at flere medlemmer av direktørstaben ved Prehospital divisjon ved Ullevål universitetssykehus ble vaksinert med doser beregnet på ansatte i førstelinjetjeneste, som ambulansepersonell. 

Antallet doser var som ble levert ut i oktober svært begrenset og flere ambulansesjåfører Dagbladet har snakket med er fremdeles ikke vaksinert.

- Svekker tilliten
Direktør ved Folkehelseinstituttet Geir Stene-Larsen reagerer sterkt på opplysningene.

- Slik skal det ikke fungere. De prioriteringene vi har sendt ut er bygget på faglige valg, sier Stene Larsen

Flere ansatte har kontaktet Dagbladet og sagt de frykter at grupper som lettest får og mottar smitte, blant annet ambulansepersonell, er nedprioritert. 

- Hva har dette å si for omdømmet til helsevesenet?

- Dette svekker sikkert tilliten til helsevesenet. De aller fleste sykehus har valgt å være lojale, men vi har hørt at det ikke gjelder alle. Det beklager vi, sier direktøren.

28. oktober skrev Dagbladet at helsemyndighetene advarte folk mot å snike i vaksinekøene, fordi det ville hindre de som trengte det mest fra å få den. Dette, advarte myndighetene, kunne føre til dødsfall for folk i risikogruppene som blir stående uten vaksine når lagrene er tomme.

- Denne situasjonen har jo denne samme type konsekvens. Noen går foran i køen og hindrer andre som har større behov for vaksinen og det kan få alvorlige konsekvenser.

Frykter smitte
Stene-Larsen reagerer på at kollegiale forhold avgjør hvem som har fått vaksine og at disse har fått vaksiner myntet på ansatte som skal jobbe i førstelinjetjeneste. Han mener fastlegene er rett instans for dem som ikke er i risikogruppene h1 og h2.

- Det er viktig at at helsepersonell som møter pasienter blir vaksinert, både fordi de lett smitter andre pasienter og fordi de lett blir smittet selv, Stene-Larsen.

Han har tidligere reagert kraftig på at sykeshustopper kommer foran i køen. I oktober fortalte Romerike blad at flere blant personale  ved Ahus som ikke har mye pasientkontakt fikk tilbud om å bli vaksinert. Også ledelsen.

- Dette er helt klar en feil prioritering av Ahus, sa Stene-Larsen til avisa.

Ingen reaksjoner
Denne gangen er vaksinene allerede gitt.

Stene-Larsen ser ikke for seg at det vil komme noen reaksjoner mot de som har blitt forsynt av den svært begrensede mengden vaksiner som ble levert Prehospital divisjon.


- Nei, vi har mer enn nok å gjøre med å sikre vaksinering av alle. Nå håper vi at alle følger våre anbefalinger framover.

Les hele saken i Dagbladet: - Dette svekker folks tillit til norsk helsevesen