Hopp til hovedinnhold


– Dette kan redde liv

Nå kan legene bruke ultralyd utenfor sykehuset.

Nå kan legene bruke ultralyd utenfor sykehuset, skriver Stavanger Aftenblad.

Les: Ultralyd inn i luftambulansen

Les også: En studie i USA viser at ambulansepersonell kan gjøre like gode tolkninger av ultralyd etter et kurs

Mer: Små ultralydapparater kåret til årets oppfinnelse i 2010

– Helhetsvurderingen av tilstanden til pasienten blir bedre. Det vil ta kortere tid å stille diagnose og velge riktig behandling, sier kursdeltaker og overlege ved luftambulansetjenesten i Stavanger, Thomas Lindhner.

Han er en av 17 leger som torsdag og fredag får undervisning i å bruke bærbare ultralydapparater ute i felten.

Fordelen ved å ta i bruk små bærbare ultralydapparater utenfor sykehuset er mange.

– Det er et diagnostisk verktøy som kan bedre pasientsikkerheten. Dette kan redde liv, sier lege i luftambulansetjenesten ved Stavanger Universitetssykehus og stipendiat i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, Nils Petter Ovedal.

Han forteller at ved å bruke ultralyd ute i felten kan helsepersonell lettere oppdage og behandle potensielt livstruende skader. Eksempler på dette kan være punktert lunge og blødning i brysthulen og bukhulen. Ultralyd kan også være et hjelpemiddel til å legge inn vevskanyler.

Dagens teknologi har ført til at ultralydmaskinene er på størrelse med en bærbar datamaskin. Maskinene er lette å bære med seg for ambulansepersonell.

– Metoden vi bruker er lett å lære. Fordelen med dette er at en kan avgjøre hvilke tiltak som behøves før en kommer til sykehuset. Det er en stor fordel, sier Thomas Lindhner.

Les mer om saken i Stavanger Aftenblad