Hopp til hovedinnhold


Dette er Norges nest mest trafikkerte pasientrute

Flyr bort over 15 millioner, skriver Altaposten.
Helse Finnmark bruker årlig like mye penger på å frakte folk med blant annet drosje og fly, som det koster å drifte hele Kirkenes sykehus. Da er ambulanse og luftambulanse holdt utenfor regnestykket.
Det er bare mellom Bodø og Skagen (Stokmarknes), det går flere turer. Her er tallet 20.999.
Helseforetaket har betalt en gjennomsnittlig pris på 748 kroner per tur for de 20.192 turene mellom Alta og Tromsø. Dermed er 15.103.616 kroner brukt på transport til og fra Alta og sykehuset i Tromsø. Dette tallet innebærer både pasientreiser og tjenestereiser, og kommer på toppen av det som brukes i akuttberedskap.
Det viser tall fra Helseforetakenes innkjøpsservice.
I Finnmark brukes det 239,21 millioner på pasienttransport på vei, mens det totalt brukes 112 millioner kroner brukes på lufttransport i forbindelse med basene i fylket.
– For mye
Medisinsk fagsjef i Helse Finnmark, Harald G. Sunde, har sett på tallene. Han er enig i at det brukes altfor mye på transport her i fylket.
– Jeg og lege Arve Østlyngen gjorde en studie for noen år tilbake hvor vi så på 100 tilfeldige pasienter som hadde vært på UNN i Tromsø til kontroll. Undersøkelsen viste at halvparten av disse kunne ha vært undersøkt i Finnmark, de fleste på sykehus. Det hadde gitt en besparelse på fem millioner. Jeg mener man må bruke pengene på behandling, ikke befordring, sier Sunde.
Les mer om saken hos Altaposten