Hopp til hovedinnhold


Detroit begjærer seg konkurs

Bare en av tre ambulanser er i drift, 40 prosent av gatelysene er slukket og bare halvparten av innbyggerne betaler skatt. Nå begjærer Detroit seg selv konkurs med en gjeld på 18 milliarder dollar, skriver Aftenposten.

– Nå kan ikke byen lenger oppfylle forpliktelsene vi har til innbyggere. Vi kan heller ikke oppfylle forpliktelsene vi har til våre kreditorer, skrev Michigans guvernør Rick Snyder i et brev som ble sendt til retten sammen med konkursbegjæringen.

Dette er den største kommunale konkursen i amerikansk historie. I konkursbegjæringen er det krysset av at det er mer enn 100.000 kreditorer.

- Mange kommer til å se på dette som et bunnpunkt i byens historie. Jeg tror det også er fundamentet til byens fremtid. Hvis vi ikke hadde gjort dette ville situasjonen bare blitt verre, med forpliktelser vi aldri ville klare å møte, skriver Snyder.

Pensjonskutt

Veien vil fortsette å være tøff. Guvernør  Rick Snyder leide inn konkurseksperten Kevyn Orr for å snu den skakkjørte økonomien. Hans medisin var kontroversiell: Blant annet å kutte drastisk i pensjonen, og å tilby kreditorene 10 cent per dollar.

Pensjonistene var skeptisk til at  Kevyn Orr skulle ta fra dem pensjon, og saksøkte både guvernøren og konkurseksperten. De vil også ha en forsikring fra retten om at en konkursdommer ikke kan tappe pensjonsfondene for penger for å betale kreditorene. Fondene er på til sammen fem milliarder dollar, og er sparekassen til 30.000 arbeidere, i følge Business Insider.

Les mer om saken hos Aftenposten