Medieklipp

Christina Rebekka Eriksen (t.v) og Trine Lynghaug (t.h.) jobber på ambulansen i Tromsø.  For dem er ingen dager like og utfordringene mange. Illustrasjonsfoto.Marius Fiskum/ NRK.

- Det verste jeg har vært med på

I søndagens episode av NRKs «113» vises for første gang reaksjonene til ambulansearbeiderne som var først på stedet i den tragiske Fagereng-saken, og den dramatiske utrykningen til sjøen.

Publisert Sist oppdatert

Søndagens episode av NRKs suksesserie «113» tar for seg den tragiske Fagereng-saken, hvor en 27 år gammel kvinne og hennes tre barn ble funnet livløse i sjøen i Tromsø i desember i fjor, melder Dagbladet.

I episoden vises for første gang den dramatiske ambulanseutrykningen. Vi får også innblikk i inntrykkene til ambulansearbeiderne som var først på åstedet, Trine Lynghaug og Therese Marie Bendiksen.

– Jeg er sikker på at her er det verste jeg har vært med på noen gang på jobb, og jeg er helt sikker på at jeg ikke kommer til å oppleve noe liknende igjen i min karriere i helsevesenet, sier Lynghaug i episoden.

Ble siktet

Både moren og to av døtrene, på henholdsvis fire og sju år, døde. Den yngste datteren, som den gang var halvannet år, overlevde. Moren har etter sin død vært siktet for drap og drapsforsøk på barna. Saken ble henlagt av Riksadvokaten i september i år.

«Uvanlig oppkalling»

NRKs «113» viser for første gang hendelsen fra ambulansearbeidernes perspektiv.

Trine Lynghaug kommer på jobb om ettermiddagen 2. desember. Bendiksen jobber dobbelt, og har allerede vært på jobb lenge. Det er en vanlig arbeidsdag helt til ambulansen får det som beskrives som «en uvanlig oppkalling».

Klokka 17.28 fikk politiet i Tromsø melding fra forbipasserende om ei barnevogn i Kvaløyvegen og spor som gikk ned til vannet like ved.

Til ambulansen meldes det om ei barnevogn som er forlatt. Det er også funnet tre pass.

Allerede i bilen begynner varsellampene å blinke. De erfarne helsearbeiderne begynner tidlig å fatte mistanke om at de kan stå overfor en kriminell handling.

– Det her er faen ikke rett, det stemmer ikke, det her, sier Bendiksen mens hun og Lynghaug kjører mot Kvaløyvegen.

Første på stedet

Bendiksen og Lynghaug er de første ambulansearbeiderne på stedet. Ved sjøen møter de politiet. De har funnet to barn og en kvinne.

Ambulansearbeiderne begynner livreddende førstehjelp umiddelbart. De innser at de i første omgang er for få folk, og prioriterer derfor barna først.

Bendiksen forteller at hun var så fokusert på oppgaven at hun ikke merket den bitende kulden. Hun dro et av barna, som lå delvis i vannet, lenger opp og forsøkte å holde det varmt.

Det går ikke lang tid før hendelsen er topprioritet for alle nødetatene i området. Etter hvert finner brannvesenet et tredje livløst barn i sjøen, og redningsmannskapet jobber hardt med å forsikre seg om at det ikke er enda flere.

- Maktesløs

Dagen etter den tragiske hendelsen blir det klart at politiet etterforsker saken som en kriminalsak. Moren og datteren på sju år er døde. De to andre, på henholdsvis fire og ett år, ligger på dette tidspunktet livstruende skadd på Rikshospitalet.

De to ambulansearbeiderne legger ikke skjul på at hendelsen, og dagene etterpå er tøffe å stå i.

– Det er vanskelig å forklare den følelsen man sitter med. Man føler seg så maktesløs, samtidig som man prøver å tenke fag. Hva kan vi gjøre for å hjelpe disse menneskene? sier Bendiksen om hendelsen i episoden.

Lynghaug sier at ingenting hun har opplevd, kan sammenliknes med det dramatiske oppdraget.

– Det er overhodet ingenting som har vært så ille som det her som jeg har vært borti. Det er rett og slett første gangen jeg har hatt det så tøft etter et oppdrag, sier hun.

De to legger også stor vekt på viktigheten av å snakke om de vanskelige inntrykkene, og Lynghaug sier det var viktig å komme på jobb i dagene etter hendelsen for å snakke med Bendiksen.

Les hele saken hos Dagbladet.

Powered by Labrador CMS