Hopp til hovedinnhold


– Det kunne ha gått forferdelig galt

31 personer var på flybussen da den seilte av veien og ned skråningen, melder Lofotposten.
31 mennesker satt på vippen til å velte med bussen etter at flybussen fra Lofoten til Evenes kjørt utfor veien.
De fleste om bord skulle med sydenflyet fra Evenes senere på ettermiddagen.
På vei ned bakken fra en høyde ved Tjeldsundbrua på E10 fikk bussen sleng.

- Turen nedover var fæl

På bussen var ekteparet Benny og Jon Martin Bye fra Kabelvåg. Begge var litt engstelige for at det dårlige været skulle ødelegge hele sydenreisen.
– Vi snakket om det like før. Været var mye bedre. Det var vindstille på sjøen. Nå er sydenturen reddet, konkluderte vi med. Dette skal bare gå bra, var vår konklusjon. Også plutselig. Alt endret seg, forteller Jon Martin Bye til Lofotposten.
– Bussen skled mot autovernet som ble røsket opp i flere ti talls meter. Og det bar utfor ned skråningen. Akkurat der var det kanskje minst bratt, men turen nedover var fæl. Da bussen stoppet ferden ble den stående å vugge fram og tilbake et par tre ganger. Jeg er sikker på om det hadde sittet tre passasjerer til på siden som vendte nedover, hadde vi veltet over. Og da kunne det gått forferdelig galt, fortsetter Bye, som tidligere var politistasjonssjef i Svolvær.

Bedt om å holde seg i ro

Da bussen stoppet opp i skråningen nedenfor E10, tok en bussjåfør som var passasjer ombord kommandoen, forteller Bye.
Han ba alle holde seg helt i ro.
– Vi satt som spikret i setene alle sammen. Ingen leet på seg. Så med ett var bussen omringet av politi, ambulansefolk og brannfolk. Det første de gjorde var å tjore bussen fast med stropper for å sikre den. Deretter knuste de et par ruter midt i bussen. Der ble det satt opp stiger som vi benyttet oss av da vi ble evakuert fra bussen, sier Bye.
De 30 passasjerene og bussjåføren ble reddet opp veien og tatt hånd om av helsepersonell. Ingen skal ha kommet fysisk til skade som følge av utforkjøringen.
Les mer om saken hos Lofotposten