Hopp til hovedinnhold


– Dere er heltene mine!

Oddrun Elstad (83) fikk hjertestans i ambulansen på tur til St. Olavs Hospital og var død i nærmere fem minutter. Takket være Håkon Winge og Monicha Fanum fikk hun livet tilbake, skriver Stjørdalens Blad.

– Du aner ikke hvor glad jeg er i dem. Jeg er dypt takknemlig. De reddet livet mitt, sier Oddrun Elstad.

Hun sitter i sofaen i lokalene til ambulansen i Stjørdal sammen med datteren Randi torsdag formiddag. Og sammen med sine to helter, ambulansearbeiderne Håkon Winge og Monicha Fanum.

Det er et hjertelig gjensyn. Praten sitter løst. Latteren likeså. På bordet står en blomsterbukett fra Oddrun som takk for hjelpa etter det som skjedde for tre uker siden.

Ringte 113

Dramatikken startet sent på kvelden søndag 1. juni. 83-åringen, som bor på Skatval, hadde vært en tur til Stjørdal. Det var fint vær. Hun anslår at hun kom hjem i 21.30-tida. Litt senere kjente Oddrun at det var noe som ikke stemte.

– Jeg var ikke bra. Jeg hadde vondt i skuldra og ryggen og kjente litt ubehag i brystet. Ettersom jeg er revmatiker trodde jeg at det hadde noe med det å gjøre, forteller Oddrun Elstad.

Hun la seg ned på sofaen, men smertene forsvant ikke. Satte seg i en stol, men fortsatt like vondt.

– Til slutt ble jeg kvalm og det kjentes ut som jeg «kom bort». Da ringte jeg 113. Jeg gikk og låste opp ytterdøra etter telefonsamtalen og satte meg i en stol og ventet, forteller hun.

Ambulansearbeiderne Håkon Winge og Monicha Fanum var på jobb den kvelden og natta. Sammen med en lege rykket de ut til Skatval klokka 00.04 natt til mandag. Fem minutter senere var de framme hos Oddrun.

– Vi ga henne medisiner som er vanlig å gi ved mistanke om hjerteinfarkt. Vi fikk satt på henne EKG, som er en måling av hjertets elektriske aktivitet. Det ble raskt konstatert at det var et hjerteinfarkt, sier Monicha Fanum.

Vi presiserer at Oddrun Elstad og hennes pårørende har fritatt ambulansearbeiderne for taushetsplikten.

Hjertestans

Ferden gikk fort videre til St. Olavs Hospital i Trondheim. Etter å ha sluppet av legen i Halsøkrysset var det full fart sørover. Håkon var pasientbehandler i ambulansen, mens Monicha var sjåfør.

– Jeg ga Oddrun smertelindring, og vi satt og pratet helt vanlig om alt mulig. Plutselig, rett etter Væretunnelen, fikk hun hjertestans, forteller Håkon.

Han la ned hodeenden på båra og begynte å gi hjertekompresjon. Monicha kjørte bilen til siden av veien og tilkalte flere ressurser via AMK. En ambulanse ble sendt fra Trondheim for å bistå.

Hjertestarteren ble koblet på, og Oddrun fikk oksygen. Hun fikk ett sjokk og våkner til live igjen.

– Hun var helt borte i nærmere fem minutter. På tur til sykehuset møtte vi også en legevaktsbil på Rotvoll. Legen kontrollerte henne og ble med i ambulansen til St. Olavs, sier Håkon.

Der ble det foretatt noen undersøkelser før Oddrun ble trillet opp for utblokkering av blodårer i hjertet. Selv husker hun svært lite av turen til sykehuset.

Les mer om saken hos Stjørdalens Blad