Hopp til hovedinnhold


Denne maskinen kan redde livet ditt

Ambulansetjenesten på Gjøvik er den første i Innlandet med mekaniske hjertekompresjonsmaskiner, melder Oppland Arbeiderblad.
Ambulansepersonellet har nettopp tatt i bruk den nye hjertekompresjonsmaskinen som kan øke sjansen for å overleve hjertestans. Tidligere har ambulansetjenesten benyttet seg av ordinære brystkompresjoner ved behandling av pasienter med hjertestans prehospitalt.
– Maskinen vil sikre god kvalitet og stabilitet ved langvarige kompresjoner i ambulansen, før pasienten ankommer sykehuset, sier ambulansearbeider Håvard Åsengen.

50 pasienter årlig

Apparatet gjør det mulig å utføre kompresjoner på en sikrere måte i ambulansebil under transport. I tillegg øker også sjansen for kortere in-hospital tid og økt livskvalitet etter vellykket gjenopplivning. Sykehuset Innlandet behandler i gjennomsnitt cirka én pasient med hjertestans hver dag. Ambulansetjenesten på Gjøvik behandler årlig rundt 50 pasienter med hjertestans, men det er vanskelig å si noe om forventet overlevelsesrate.
– Det er mange faktorer som spiller inn. Det kommer blant annet an på årsaken til hjertestansen, forklarer Åsengen.
Ambulansetjenesten har også planer om å støtte og bistå andre ambulansetjenester med det nyinnkjøpte apparatet.

Finansiert av pengegaver

Det er takket være et unikt samarbeid mellom to divisjoner ved sykehuset at anskaffelsen har latt seg finansiere. Divisjon for prehospitale tjenester og avdelingen for akuttmedisin seksjon Gjøvik har delt utgiftene på 150.000 kroner, og 50.000 av dem kommer fra pengegaver.
Les mer om saken hos Oppland Arbeiderblad