Hopp til hovedinnhold


Den sårede hjelper

I gresk mytologi er det en karakter som kalles Chiron. Han er lege. Han er delvis hest og delvis menneske, altså en kentaur, uten at det for så vidt har noen betydning. Han har utmerkede helbredende evner, men har selv en uhelbredelig tilstand. Han er arketypen – selve kroneksempelet på – «the wounded healer» eller «den sårede hjelper» om begrepet blir oversatt til norsk. Jeg synes det er et nyttig begrep også i akuttmedisin og prehospitale tjenester.

Ambulanseforum nr. 4 2016. Tekst: Anne Kristine Bergem

I de behandlingsrelasjoner vi står i til daglig, er sykdom og evnen til å hjelpe splittet tydelig opp og fordelt på to personer.

Pasienten er den syke eller sårede som trenger hjelp. Vi er de friske som skal hjelpe. En slik rollefordeling gir trygghet for pasienten, men også for oss.

Vi vet hva vi skal gjøre, og det kan gi både god selvtillit og mestringsopplevelse å være den som hjelper.

Anne Kristine Bergem er lege med spesialisering i psykiatri, forfatter og har en mastergrad i ledelse. Hun har erfaring både fra klinisk arbeid og helseledelse. De siste årene har hun arbeidet med undervisning om temaer knyttet til psykiske lidelser, psykisk helse og kommunikasjon opp mot akutte og prehospitale tjenester. Hun kan nås på akbergem@me.com.

Bli plussabonnent å få full tilgang til alle våre artikler.