Hopp til hovedinnhold
Sykehuset Telemark i Skien ligger landlig til. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix


Den første vaksinen skulle blitt satt i overarmen til en uvurderlig helsearbeider

Covid-19-vaksinen er kommet til Norge.

Men prioriteringen av hvem som skal vaksineres, er fullstendig feil, skriver Stig Opdøhl, overlege, akutt- og mottaksmedisin, spesialist i allmennmedisin, Sykehuset Telemark HF, avdeling Skien, i et innlegg i Aftenposten.

Vi har et meget begrenset antall vaksiner tilgjengelig i Norge. Gruppene som vaksineres først, er sykehjemsbeboere og kronisk syke. Dette er feil og stikk i strid med anbefalingene fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

Inngangsporten til sykehuset

Jeg er overlege i akutt- og mottaksmedisin, spesialist i allmennmedisin og ansatt ved Sykehuset Telemark HF, avdeling Skien. Vårt nedslagsfelt er blant de regionene som har høyest smittepress i Norge nå, bortsett fra det sentrale Østlandet.

Jeg jobber i akuttmottaket. Jeg er ansvarlig for alle pasienter som legges inn på sykehuset på min vakt, covid-19-smittet eller ei.

Akuttmottaket er inngangsporten til sykehuset. Der arbeider 40–50 sykepleiere, fire overleger og omtrent 20 leger under utdanning og spesialisering.

Ingen av oss har en vaksineprioritering under to millioner. Dette betyr at to millioner innbyggere i Norge skal vaksineres før oss som står i første linje mot denne pandemien.

Utsettes daglig for smitte

Vi utsettes daglig for smitte når vi mottar kjente smittede pasienter. Men vi utsettes også for potensiell smitte fra andre pasienter som kommer med annen sykdom, som hjerteinfarkt, hjerneslag, blindtarmsbetennelse, lungebetennelse, beinbrudd, overdoser, ulykker og lignende.

.