Hopp til hovedinnhold
64 bygninger gikk med i det som er den største brannen i norsk etterkrigstid. 14 av dem var bolighus. Fra brannen i Lærdal. Foto: Morten Sortland, Sogn Avis


– De tror tøffe gutter ikke gråter

Ansatte i brannvesenet i Tromsø etterlyser bedre oppfølging etter inntrykkssterke hendelser.

Etter Fagereng-tragedien fikk de ingen profesjonell hjelp eller tilbud om psykolog – i motsetning til de andre nødetatene, melder NRK Troms og Finnmark.

Brigadeleder Håvard Malmedal i Tromsø brannvesen glemmer ikke 2. desember i fjor. Det var mørkt, kaldt, dyp snø og mye vind.

En forlatt barnevogn og tre pass var funnet av forbipasserende på Fagereng i Tromsø. Fotsporene gikk ned til havet.

Han var en av de første som kom til stedet. Politiet hadde allerede hentet opp tre bevisstløse personer fra havet. Malmedal grep tak i hjertestarteren han hadde i bilen og løp ned i fjæra.

De få som var der hadde startet hjerte- og lungeredning. Malmedal løp bort til den minste jenta, bare ett år gammel. Han bisto med HLR, og koblet opp hjertestarteren.

– Alle sto og jobbet med noe. Vi kunne ikke tenke, vi måtte bare fokusere på å berge liv.

Ingen krisehjelp

Hendelsen rystet hele Tromsø. Da redningsaksjonen var over ble brigadelederen sittende i bilen. Han strigråt.

Men der de andre nødetatene fikk tilbud om psykolog og krisehjelp, sto brannvesenet i Tromsø alene.

 Vi har ingen ekstern støtte. Kommunens kriseteam var i beredskap, men vi hørte ingenting fra dem. Det virker som kommunen tar for gitt at vi har kontroll selv. At tøffe gutter gråter ikke, forteller brigadelederen.

Men det kan de.