Hopp til hovedinnhold


De ti mest leste fagsakene i 2014

De ti mest leste sakene gir en god pekepinn på akuttmedisinske nyheter og debatter i 2014, men i år som i fjor går quizene våre av med seieren når det gjelder faglig oppdatering. 

Sjekk også: De ti mest leste sakene i 2014 

I hver utgivelse av Ambulanseforums tidsskrift følger det med en quiz laget av Dag Uno Furuknap, fagutvikler i Nord-Trøndelag eller ambulansefagelevene på Lukas videregående i Malvik. Disse er alltid populære.

1. Den mest populære var quizen om nervesystemet

Deretter quizen i kapnografi, helsejus, hjerterytmer, (ikke så mange har fått med seg hjerterytmer II) og diabetes.

2. Innfører nesespray med Instanyl som smertelindring i danske ambulanser

900 pasienter fra den sydlige del af Region Sjælland med voldsomme smerter har deltatt i et av de hittil største forskningsprojekter i hele verden med akutt smertelindring.

3. Nakkekrage - bruk eller ikke bruk? 

Nakkekrage for spinal immobilisering er et hett tema. Det er urovekkende at den faglige uenigheten har medført ulik praksis i helsetjenesten, skriver Nasjonal kompetansetjeneste for traumatologi på sine nettsider.

4. Mekaniske brystkompresjoner økte ikke overlevelsen

Ytterligere en studie peker på at brystkompresjoner med det svenskutviklede apparatet Lucas ikke forbedrer overlevelsen ved hjertestans sammenlignet med sykehuspersonellets brystkompresjoner,melder svenske Dagens Medicin.

5. Nasjonal konkurranse i akuttmedisin

Det er bare å begynne å trene! Fagforbundet og Norsk Paramedic Forening (NPF) tar initiativ til en større nasjonal konkurranse i prehospital akuttmedisin høsten 2015.

6. Kun fire av ti vet om symptomene på hjerneslag

Drøyt fire av ti pasienter med hjerneslag visste at kombinasjonen av nummenhet eller lammelse i ansikt, arm eller ben og talevansker kan være tegn på hjerneslag.

7. Vil at helsepersonell selv skal vurdere å risikere eget liv

De nye prosedyrene for nødetatenes samvirke ved pågående livstruende vold (PLIVO), er sammen med Helsedirektoratets veileder for masseskadetriage ett av flere oppfølgingsområder etter hendelsene 22. juli 2011.

8. «PLIVO» erstatter «Skyting pågår»

– Tanken er at prosedyren skal bidra til at nødetatene har et felles språk og et felles situasjonsbilde, og at nødetatene får en felles risikoforståelse, sier politiinspektør Tom Løfqvist i PODs avdeling for krisehåndtering og beredskap, til Politiforum.

9. Tror lommeultralyd vil overta for stetoskopet

– Akuttmedisinsk ultralyd har blitt stort de siste ti årene, men i Norge har det vært mangel på opplæring, sier Nils Petter Oveland, førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger (UiS) og anestesilege ved Stavanger universitetssjukehus (SUS).

10. Prehospital trombolyse av hjerneslag i ambulansen blir mulig

– Resultatet av denne studien viser at vi kommer til å kunne mangedoble antallet hjerneslagpasienter som får optimal behandling når instrumentet stiller diagnose allerede i ambulansen, sier Mikael Persson, professor i medisinsk teknikk på Chalmers til Forskning.se. Resultatet fra de første pasientstudiene med mikrobølgehjelmen Strokefinder bekrefter at bruk av mikrobølger gir rask og eksakt diagnose av hjerneslagpasienter.
Runner ups: Diverse quiz på quizsiden vår, Luftambulansen i Bergen kan gi blodoverføring i luften og Skal gi slagpasienter i Østfold raskere hjelp.