Hopp til hovedinnhold


De som redder liv

Nese og hals svir, saltvann slår mot hodet, kulda griper fast og mørket tvinger seg på. Opptaksprøvene til luftens redningsmenn er i full gang, forteller Forsvaret på sine nettsider.
Luftforsvaret har ansvar for redningshelikoptertjenesten i Norge, og redningsmannen har en sentral og krevende rolle i helikopterbesetninga. Det stilles derfor høye krav til de som nå kjemper seg gjennom opptaket, og om retten til å kalle seg redningsmann.

VILLE IKKE HA VÆRT NOE ANNET STED

Mats Tetlie er en av de som nå jobber seg gjennom den krevende uka.
– Opptaket er så absolutt utfordrende, både psykisk og fysisk. Ønsket om å bli redningsmann kom vel for ti år siden, da jeg møtte en redningsmann på befalsskolen, sier Tetlie smilende.
Han vedgår at det har vært en lang prosess, og at det føles litt uvirkelig å endelig være på opptak. Selv har han medisinsk bakgrunn, et krav for å bli redningsmann, og har blant annet drevet med fridykking.
– Vi testes veldig hardt, men alt har sin hensikt. Redningsmenn har krevende og givende arbeidsoppgaver, så det er ikke noe annet sted jeg heller ville ha vært akkurat nå, konkluderer Tetlie.

MYNTET MOT OPPDRAGET

– I dag tester vi vannfølelsen og hvordan de klarer å improvisere og holde hodet kaldt i stressende og slitsomme situasjoner. For panikkslagne mennesker kan en redningsmann fort bli et agn. Vi kan bli holdt fast, dradd under vann og da er det ekstremt viktig at vi er familiære med det våte element, sier redningsmann Finn Åge Jakobsen.
I tillegg til øvelser i vann, evalueres kandidatene i klatreteknikk, mental og fysisk kapasitet og evne til å samarbeide.
Av de rundt 140 som søkte kom 40 til Rygge for videre seleksjon. Disse skal igjen bli til inntil seks kandidater som får tilbud om utdanning og stilling som redningsmann.

HANDLER OM MENNESKELIV

Seniorredningsmann Lasse Coucheron forklarer at de i seleksjonsprosessen ser etter de riktige typene.
– Man må naturlig nok ha den medisinske og redningstekniske biten i bunnen, samtidig som vi ser etter de som kan pushe seg selv det lille ekstra, både individuelt og i team, sier Coucheron.
Les mer om redningsmannopptaket hos Forsvaret