Hopp til hovedinnhold


– De private sykehusene jakter på nordmenn med feite forsikringer

Vidar Hjelseth fyrer av en bredside mot privatsykehusene i Benidorm i SpaniaAvisen.
Han har drevet legesenteret Clinica Noruega i hovedgaten i Albir de siste 15 årene. I NRK-dokumentaren «Edel Aargang» fortalte den norske legen at de private sykehusene i Benidorm konkurrerer om å legge inn norske pasienter.
Vikingposten har snakket med den frittalende legen for å vite hva han mener foregår innen det private helsevesenet nord på Costa Blanca.
– Albir er vanligvis et stille og rolig kystområde hvor boligprisene ikke har gått ned og et sted man knapt merker krisen den spanske økonomien er inne i. Albir er sånn sett en idyll, men det som ikke står helt i stil med dette er de konstante ambulansesirenene som hyler gjennom gatene her, starter Hjelset.
Hvorfor mener du at man hører mer til ambulansene i Albir enn i andre kommuner?
– I andre kommuner hører man ambulanser av og til, men her har det utviklet seg til en epidemi. Årsaken til dette er at ambulansepersonell frakter pasienter fra satelittklinikkenen sine i Albir for innleggelse ved sykehusene i Benidorm. Sykehusene jakter rett og slett på nordmenn med feite forsikringer, og mange som ikke burde bli innlagt på sykehus opplever rett og slett å bli truet, hevder Hjelseth.
Hva er grunnen til at det har blitt slik?
– Ved at stadig flere aktører er kommet på markedet er konkurransen i sektoren blitt hardere. Sykehusene bruker derfor stadig mer ressurser på PR og markedsføring for å kapre pasienter, og det har utviklet seg en kultur hvor man tilbyr turoperatører, overnattingssteder og behandlingsinstitusjoner en kommisjonsordning for å oversende pasienter til nettopp sitt sykehus. De kaller det kommisjon, men vi nordmenn vil nok heller kalle det korrupsjon, sier fastlegen.
Hva er årsaken til at du mener privatsykehusene «jakter» spesielt på norske pasienter?
– Vi nordmenn har nok litt naive forsikringsselskap. Jeg merker stor forskjell på for eksempel engelskmenn og nordmenn. I England er forsikringsselskapene mye strengere og pasientene er vant til at de må ta deler av sykehusregningen selv. Engelskmennene vil derfor for enhver pris ikke bli innlagt på privatsykehus, sier Hjelset av erfaring.
Hjelset mener man lever lengst på å ikke være involvert i dette systemet.
– Selv om pleiestandarden kanskje er noe lavere enn ved private sykehus er det offentlige, spanske helsevesenet fortsatt blant de aller beste i verden. Og, siden mange spesialister jobber både i privat og offentlig sektor, skjer det ofte at man faktisk får raskere behandling i det offentlige helsevesenet enn ved privatsykehusene, avslutter Vidar Hjelset.
Les mer om saken i SpaniaAvisen