Hopp til hovedinnhold


De har redningsarbeid som livsstil

En hundefører med en topptrent redningshund kan utgjøre forskjellen mellom liv og død for folk som havner i en alvorlig nødssituasjon, skriver Adressa.
– Nettopp det å kunne gjøre en forskjell er selve drivkraften i det vi holder på med i Norske Redningshunder.
Det sier Anna Lian, som er styreleder i det nystiftede Røros Lag av Norske Redningshunder, som så dagens lys så sent som 3. mars.
– Laget har så langt 15 medlemmer med til sammen fem godkjente redningshunder og ytterligere seks hunder under opplæring, sier hun.

Masse tid og penger

Vi møter henne sammen med instruktør og assisterende beredskapsleder Anne Kathrine Dille og Nina Grenness, som er hundefører med fersk godkjenning som lavineekvipasje.
De tre damene forteller at man nærmest må ha det som livsstil dersom man skal drive med redningshunder. Det koster enorme mengder tid til trening og kursing.
Så rent billig er det heller ikke: Privat må en regne med å bruke minst 100 000 (!) kroner for å få frem en godkjent redningshund og skaffe seg alt av utstyr og klær som hører med i oppsettingen av en redningsekvipasje.

Strenge krav

– Du må minst regne med to–tre års trening, litt avhengig egen erfaring. Hunder i alle aldre kan delta på ulike kurs, samlinger, treninger o.s.v. For å bli godkjent og kunne delta i aksjoner må hunden være minst to år gammel, og som nybegynner må du være forberedt på at det kan ta opptil fire år før du selv og hunden kan nok til å bestå den endelige godkjenningsprøven, sier Anna Lian.
HRS Sør-Norge hadde i fjor cirka 2600 henvendelser hvor de frivillige organisasjonene var involver. Norske Redningshunder var involvert i 460 av dem.
Les mer om saken hos Adressa