Hopp til hovedinnhold


«De har dummet seg helt ut»

SVERIGE: I slutten av august forsvinner de siste ambulansearbeiderne i Västernorrland, og sykepleiere overtar. I andre svenske fylker nyrekrutteres ambulansearbeidere, melder Allehanda.
– Västernorrland har dummet seg helt ut, mener Ambulansforbundet Alarm.
Per-Olof Dahlberg i Kramfors er en av ambulansearbeiderne som fullfører tiden ut til slutten av august. Han takker nei til å omskolere seg til sykepleier.
– Jeg er ikke dum i hodet. Men jeg er 56 år og jeg vil rett og slett ikke. Jeg tenker å gå ut med flagget til topps og ta hånd om pasientene til det siste, forklarer han.
– Det som er kjedelig er at at de leker med dine og mine skattepenger. Det er overmot av tjenestemenn som driver hysteriske utdanningskrav i  Västernorrland.
– Dette gjør de mens andre landsting ansetter nye ambulansearbeidere og starter opp utdanning av ambulansearbeidere. Det er inkompetanse, ledelsesinkompetanse og sløsing med penger.
Hos Ambulansförbundet Alarm, et frittstående fagforbund for ambulansearbeidere og sykepleiere får han medhold. Kritikken er hard mot at landstinget sier opp alle ambulansearbeidere.
– Västernorrland er alene i landet om å gjøre dette. Trenden har jo snudd og gått i motsatt retning. Det er stor etterspørsel etter ambulansearbeidere i dag.
– I Vestre Gøtaland og Stockholms fylker er det for eksempel økt enormt. Dessuten har yrkeshøgskoleutdanningen fått millioner av staten til å utdanne flere ambulansearbeidere.
– Västernorrland har kuttet tidligere og kvitter seg med en yrkesgruppe unødig. Västernorrland har gjort en enorm feilberegning, sier Henrik Johansson, forbundsleder i Ambulansforbundet Alarm.
På kort sikt kan dette ramme de syke. Om man kun har grunnutdannede sykepleiere uten erfaring i ambulansene så er det en klar pasientsikkerhetsrisiko sammenlignet med i dag.
Dessuten er sykepleiere en mangelvare.
Les mer om saken hos Allehanda