Medieklipp

Dataprogram skal varsle om hjerneslag
Hvert år kommer 1500 nordmenn med hjerneslag for sent til behandling. En algoritme som kan kjenne igjen ansiktslammelse, vil slå alarm om du har fått slag. – Håpet er å redde liv, sier gründeren bak programmet.
Hver dag rammes rundt 30 nordmenn av hjerneslag. Tidlig behandling er avgjørende for å redusere skadeomfanget i hjernen, skriver Forskning.no.
– Hvert sekund teller, fordi man mister om lag to millioner hjerneceller hvert minutt, sier Tommy Skar, generalsekretær i LHL Hjerneslag. forskning.no møtte ham på den 5. nasjonale konferansen om hjertet og hjernen i Oslo nylig.
Selv om sekunder teller, blir bare under halvparten av hjerneslagrammede innlagt innen fristen som er anbefalt av norske helsemyndigheter.
For alle de som undersøkes og innlegges senere, kan det bli for sent å gi skadereduserende behandling som blodfortynnende medisiner og operasjon.
Gjenkjenner ansiktslammelse
Dette har inspirert gründer Kristian Fredrik Nørstenæs til å bidra til at flere får raskere diagnose og behandling.
Hans bedrift utvikler nå en algoritme som skal gjenkjenne tegn til hjerneslag og slå alarm.
Utviklere mater et dataprogram med flere tusen ansiktsbilder av pasienter tatt før og under hjerneslag. Det skal finne et mønster av symptomer hos de som har fått slag, ved bruk av kunstig intelligens.
Ansiktslammelse forekommer hos rundt fire av ti slagrammede, ifølge Norsk hjerneslagregister, og det er dette programmet skal registrere.
– Den kan fungere som en pårørende som varsler på vegne av pasienten, ved at den gjenkjenner ansiktslammelse i en tidlig fase, sier Kristian Nørstenæs til forskning.no. Dette kalles på fagspråket facialisparese.
Ble reddet fordi han satt på kafe
Hans far, Karl Fredrik Nørstenæs, fikk hjerneslag da han satt på en kafè og spiste lunsj i 2015.
- Han følte seg bare svimmel, og ville dra hjem for å hvile. Han var heldig som var på et offentlig sted. Noen skjønte at han var syk og varslet samboeren, som hjalp ham til sykehus, sier sønnen.
Han frykter det kunne vært fatalt dersom faren hadde dratt hjem for å sove.
Siden da har de satset på å utvikle et dataprogram som skal skanne ansiktet ditt og slå alarm om det registrerer tegn til at ansiktet ditt er lammet fra en blodpropp eller hjerneblødning.
Oppfinnelsen ble først omtalt i Slagnytt, magasinet om hjernehelse og hjerneslag som utgis av LHL Hjerneslag, en underavdeling av Landsforeningen for hjerte og lungesyke.
Planen er at programmet skal bli tilgjengelig i pc-er og smarttelefoner.
1500 rammede blir innlagt for sent
Over 10 800 personer fikk hjerneslag i 2018. Men bare 5000 av de som fikk akutt hjerneinfarkt, eller 45,9 prosent, ble innlagt innen fire timer. Det viser tall fra Norsk Hjerneslagregister.
Dette er langt under Helsedirektoratets målsetting, som er at 60 prosent av slagrammede skal være innlagt innen denne fristen.
- Det betyr at over 14 prosent ikke ble innlagt tidsnok i forhold til målsettingen i Helsedirektoratets pakkeforløp for hjerneslag, sier Tommy Skar, generalsekretær i LHL Hjerneslag.
I rene tall betyr det at minst 1500 personer ikke kom raskt nok til behandling ut fra hva målsettingen er.