Hopp til hovedinnhold
Aker legevakt har satt opp en prøvetakingsstasjon der personer som mistenker at de er smittet av koronaviruset, kan komme med bil. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
OSLO 9. mars 2020: Aker legevakt har satt opp en prøvetakingsstasjon der personer som mistenker at de er smittet av koronaviruset, kan komme med bil. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix


Danskene oppretter 35-40 stasjoner for lyntesting av korona hos Falck

4,23 prosent av lyntestene Falck foretok lørdag var positive.

Det ventes fortsatt stor interesse for lyntesting, skriver Berlingske Tidende.

Lørdag var første dag hvor man gratis kunne få tatt en lyntest hos Falck som gir svar på omkring 15 minutter.

Det tilbudet benyttet 4892 seg av. 207 personer testet positivt. Dermed var 4,23 prosent av prøvene positive, opplyser Jørgen Mieritz, som er ambulansedirektør i Falck.

Lyntesting er langtfra så pålitelig som de normale PCR-testene som hittil er blitt brukt til å teste befolkningen.

Ifølge den danske Sundhedsstyrelsen gir de kun korrekt svar i 50 prosent av tilfellene, mens PCR-test har en pålitelighed på 98 prosent.

Det betyr at man kan risikere å få en negativ test selv om man er smittet. Derimot er man smittet hvis testen er positiv.

Ifølge Sundhedsstyrelsen skal lyntesting primært brukes til screeninger og ikke til personer med symptomer eller nære kontakter til smittede.

Det var stor interesse for å bli lyntestet. Fere steder i landet - herunder København, Ringsted og Aarhus - var det flere timers kø.

Falck har for øyeblikket 12 testsentre i landet. De kommende dagene vil Falck åpne 35-40 steder for å kunne foreta 50.000 lyntester om dagen.

Falck forventer også at det vil bli kø de kommende dagene, men køen ventes å bli mindre i takt med at det åpnes flere testsentre.

Lyntesting skal være med på å avlaste testsystemet som for øyeblikket er under press på grunn av stor etterspørsel på testtider.