Hopp til hovedinnhold


Danske ambulanser skal bli grønne

I løpet av noen år skal ambulansene i Region Midtjylland ikke lenger kjøre på fossilt drivstoff. Det vil ikke gå ut over sikkerheten, lover regionsrådsformann, ifølge tvmidtvest.dk.

Hvert år er ambulanser og syketransporter i aksjon mer enn 100.000 ganger i Region Midtjylland. Men forestill deg at kjøretøyene suser rundt helt uten motorstøy eller avgasser som forurenser luften.
For første gang noensinne vil Region Midtjylland kreve at ambulanser og syketransporter i løpet av noen år ikke lenger kjører på fossilt drivstoff - i takt med utviklingen på området. Det vil bli skrevet inn i anbudsmaterialet når ambulansedriften i regionen i fremtiden gjennomfører anbud på ambulansedriften, skriver tvmidtvest.dk i samarbeid med TV2 Østjylland.
Les også: Vi vil ha el-ambulanser!

Vil bidra

- Vi vil veldig gjerne som region bidra til den målsetning som et stor flertall i Folketinget har vedtatt med en ny klimalov i forhold til å bringe ned utslippet av drivhusgasser, sier regionsrådsformann Anders Kühnau, Soc. Dem, til TV2 ØSTJYLLAND.
1. nestformann i Region Midtjylland, Hanne Roed, Radikale Venstre, mener det er naturlig at ambulanseberedskapen blir en del av den grønne omstilingen.
- Vi (regionen red.) er en stor aktør. Det er bra at vi prøver å gjøre transport mer grønn, for det er en av de store klimasynderne, sier hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Begrensning av utslipp

Ambulansedriften i Region Midtjylland sendes neste gang ut på anbud i 2020. Allerede fra desember 2021 vil utgangspunktet ifølge regionen være dieseldrevne kjøretøy som overholder den høyeste norm for begrensning av utslipp.
I 2026, hvor enda et anbud forventes gjennomført, skal syketransporter ifølge regionen i størst mulig grad kunne utgjøres av kjøretøy som ikke er fossilt-drevne - for eksempel eldrevne kjøretøy.
Og i 2031, når et tredje anbud er gjennomført, vil det samme gjelde for de ambulansene som kommer borgerne til hjelp når de ringer 112.
Les hele artikkelen på tvmidtvest.dk.