Hopp til hovedinnhold
Nyvasket Tesla elektrisk ambulanse i Danmark. Foto: Falck


Danmark: Ny akuttbil skal avlaste ambulansene

Nå skal paramedisinere kjøre alene ut til pasienter som har ringt nødnummeret etter ambulanse, men hvor det er vurdert ikke behov for akutt hjelp.

Den nye bilen skal redusere trykket på både ambulanser og sykehus, skriver den danske nyhetssiden Skanderborg Netavis.

Ambulansene rykker stadig ut til flere pasienter, og det belaster både ambulansedriften, legekontor og sykehusene.

Derfor er det behov for å tenke i nye løsninger, og nå skal Prehospital avdeling ved Region Midtjylland teste ut en av dem i et nytt pilotprosjekt.

Det nye prosjektet består av en bil bemannet med en paramedisiner som skal rykke ut alene, fylt med mye av det samme utstyret som ambulansene kjører rundt med – men uten plass til pasienter.

Den nye bilen rykker ut ut til de pasientene som har ringt etter ambulanse for å vurdere pasienter før ambulansen kommer frem, eller hvor det fra operatøren blir vurdert at det ikke er behov for ambulansetransport.

– Vi sender selvfølgelig fortsatt ambulanse til alle som akutt trenger ambulanse.

Men vi vet at mange av dem som ringer etter ambulanse ikke trenger akutthjelp – og kanskje ikke trenger ambulanse eller sykehusinnleggelse i det hele tatt.

Paramedisineren har som oppgave å bidra til å avklare dette, slik at vi i større grad sikrer de riktige løsningene for pasientene, sier medisinsk direktør ved Prehospital, Palle Juelsgaard.

Riktig bruk av ressurser

Palle Juelsgaard forventer at det vil oppstå tilfeller der pasienter ikke trenger å komme til sykehuset i det hele tatt – kanskje finnes det et mer relevant kommunalt tilbud for pasienten.

I andre tilfeller vil det blir vurdert at pasienten bør legges inn på sykehuset, men transporten kan løses på andre måter enn å bruke ambulansetransport.

Vi må bruke ressursene våre riktig, og vi må ikke sende folk med ambulanse til sykehusene hvis det egentlig ikke er behov for det.

– Det gagner ikke pasienten, derimot belaster det både ambulansetjenesten unødvendig, sier Palle Juelsgaard.

Den nye enmannsbetjente bilen kjører primært til Aarhus-området i en prøveperiode på seks måneder.

Prosjektet evalueres fortløpende, og dersom det viser gode resultater skal enhetens utbredelse i regionen vurderes og diskuteres.

– Vi må selvsagt se om det løser noen av våre utfordringer.

Dersom det virker positivt både for pasienter, ambulansetjenesten og sykehusene, må vi vurdere om å utvide tilbudet til andre regioner, sier Palle Juelsgaard.